Kormányüdülők a Magas-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/08/29
Hirdetés
A Radičová-kormány eladta volna, a Fico-kormány viszont drágán felújítja a miniszterelnök és a kormány többi tagja által látogatott, állami tulajdonú luxusvillákat. A trencsénteplici Agra-villát 270 ezer, az ótátrafüredi Kamzík-panziót 404 ezer, a besztercebányai ingatlant pedig 413 ezer euróért újítanák fel. Ezen három üdülőingatlan mellett további hat hasonló jellegű épület tartozik a kormányhivatal kezelésébe. Érdekesség, hogy az előző kormány idején a kormányhivatal akkori vezetése arról számolt be, hogy a kilenc ingatlan évente egymillió eurós veszteséget termel, ezért Iveta Radičová kormánya úgy döntött, hogy némelyeket közülük eladnak vagy bérbe adnak, a kormányváltás azonban meghiúsította ezt a törekvést.

Az Ótátrafüreden található Kamzík villát (az eredetileg József Károly főherceg által 1887-ben, felesége, Klotild főhercegnének épített főhercegi nyaralót – a szerk.) főleg Robert Fico és a kormánytagok veszik igénybe. A szálló nemzeti műemléknek számít, ezért felújítása során meg kell őrizni az épület autentikus építészeti jellegét, és a külső és belső építészeti díszelemeket. Mindezeket figyelembe véve lecserélik az épület tetejét, felújítják a fürdőrészleget, új kerítéssel veszik körbe az ingatlant, és kicserélik a főnyomócsöveket is.
A Magas-Tátrában található, a szlovák kormány, a parlament, és az elnöki hivatal tagjainak kényelmét szolgáló szálláshelyek, luxusvillák működését sűrű homály fedi. Arról, hogy ezek hogyan működnek, szinte lehetetlen információhoz jutni. Számos épület található a Tátrában, amely a Szlovák Köztársaság kormányának kezelésében van, és amelyet a politikusok szabadidejük kellemes eltöltésére használnak. Az egyik szlovák internetes portál szerkesztői kérdéssel fordultak közvetlenül a kormányhivatalhoz a tátrai kormányüdülők kihasználtságáról, azok szállásárairól, a karbantartásukra fordított összegekről, arról, hogy gazdaságosan működnek-e, valamint arról, hogy valóban tervezik-e néhány ingatlan eladását. A kormányszóvivő azonban a korábbi ígérete ellenére két hónap után sem válaszolt az újságírók kérdéseire.
Ezután az újságírók személyesen próbáltak meg bejutni a kormányüdülők némelyikébe. Megpróbáltak bejutni pl. az egyik legnagyobb tátrai kormányüdülőbe, a Csorbatón található Limba Villába. A villa gondnoka azonban azt üzente az önkormányzaton keresztül az újságíróknak, hogy nem mutathatja meg a villát. „Én csak egy egyszerű halandó vagyok, nem tudom, miért van ez így” – üzente. A villa előtt két, pozsonyi rendszámú Oktavia parkolt.
A legérdekesebb kétségkívül az ótátrafüredi Kamzík villa sorsa, melyet főleg a miniszterelnök és a kormánytagok használnak reprezentációs célokra. „Az ótátrafüredi Kamzík villa a Miniszterelnöki Hivatal használatában van” – írta korábban a honlapján a kormányhivatal. A Kamzík villa a Tarajkára vezető sikló alsó állomása közelében található, naponta több száz turista fordul meg előtte, de az objektum jól védett.
Pár száz méterre a zsdjári síközponttól áll egy fából és kőből épült házikó, amely diszkréten megbújik a környező lakóházak és nyaralók sorában. Alacsony kerítés veszi körül, a ház körüli telek akadálymentesen bejárható. Az utca csendes, a ház nyugalmát biztonsági kamerák őrzik. A nyaraló állítólag az egyik volt kommunista vezetőnek épült valamikor a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején. Az üdülő jelenleg szintén a Miniszterelnöki Hivatal kezelése alatt áll.
Javorinán áll a néhai porosz herceg, Christian von Hohenlohe vadászkastélya. Az újságírók itt is falakba ütköztek, csak annyit sikerült kideríteniük, hogy a vadászkastélyra és a környező területekre ebben az évben az Elnöki Hivatal 21.320 €-t különített el. Ez az Elnöki Hivatal és a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészete közötti megállapodásból derült ki. Az év végéig néhány fős személyzet gondoskodik a kastély fűtéséről, a füves terület kaszálásáról, valamint a kastélyhoz vezető bekötőút karbantartásáról. A vadászkastély nemzeti kulturális emlék, és a köztársasági elnök kötelessége az ingatlan állapotának fenntartása. A kastélyt Gašparovič köztársasági elnök, valamint a Köztársasági Elnöki Hivatal munkatársai használják Kelet-Szlovákiában tett hivatali és üzleti útjaik során. A kastély mellett álló épületet a hivatal személyzete használja a szabadidő hasznos eltöltése céljából. 2009-től a hivatal csak a működéshez és kisebb karbantartási munkák elvégzése céljából utal ki pénzt a nemzeti kulturális emléknek számító a kastélyra.

Forrás: http://www.bumm.sk; http://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: chroma.to
Hirdetés
Hirdetés