Bezöldült a Csorbai-tó vize Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/08/12
Hirdetés
A Magas-Tátrában található Csorbai-tó vize zavarossá és zöld színűvé változott, valószínűleg az algáknak és cianobaktériumoknak köszönhetően. De hogy miért, arra még a szakértők sem tudják a választ. Jelenleg folyik a vízminták elemzése. Arra, hogy választ kapjunk a miértre, a vízből vett minták kémiai összetételének gondos és mindenre kiterjedő elemzése és összehasonlító vizsgálatok szükségesek. Pavol Kráľ már több mint 20 éve foglalkozik a Csorbai-tó vizének összetételével, de hasonló esetre ő sem emlékszik. Azt mondja, hogy a tavak öregedése és a változások természetes folyamat részei, de ebben az esetben ezt jelentősen felgyorsítja az emberi tényező. „A Csorbai-tó zavaros és zöld. Ez példátlan” – mondta egy galántai turista. „Igaza van, nem tudjuk, mi történt, vizsgáljuk az okokat.” – tette hozzá Kráľ.

Pavol Majko, a Tátrai Nemzeti Park vezetője azt állítja, hogy a szakértők már több évvel ezelőtt figyelmeztettek a víz kémiai összetételének változására. „Ez lett a folyamat eredménye. Emlékszem, gyerekkoromban a Csorbai-tó vize kristálytiszta volt” – mondta el az igazgató. A víz a kívánatosnál jobban túldúsított (eutrofizáció), különösen nitrogénban és foszforban gazdag, amely elősegíti az algák és a cianobaktériumok fejlődését. A vízminőség romlásával együtt megbomlik a víz biológiai egyensúlya. A változások akár visszafordíthatatlanok is lehetnek a tó életére nézve, például megváltoztatják a víz fényáteresztő képességét, vagy az oxigénellátó rendszerét. A Csorbai-tó valószínűleg az egyetlen hely a világon, ahol még szabadon élnek édesvízi halak, pl. a törpe maréna. Nemrégen fogott és engedett vissza valaki a tóba egy félméteres példányt, Majko becslése szerint kb. 50 példány élhet a tóban.
A szakember úgy véli, hogy bekerült valami a tóba, ami eddig nem volt benne, és ez elősegíti az algák és a cianobaktériumok növekedését. A szakértők szerint a változás túl nagy ahhoz, hogy mindez a semmiből jöjjön létre. Meg kell tudni, mi változott. A nitrogén és a foszfor jelen vannak a trágyalében és a székletben. Majko elismerte annak a lehetőségét, hogy ez a környező épületekből szivárog a tóba, de Kráľ ezt kétségekkel fogadja. Azt állítja, hogy a régi, sok helyen elöregedett csatornahálózatot újjá kellene építeni. A J&T csoport képviselője azt mondta, hogy kizárt a kapcsolat a tó partján álló Kempinski Hotel és a tó bezöldülése között. Azt mondta, hogy a szálloda semmilyen módon nem érintkezik a tó vizével, ráadásul a tó bezöldülése a szemközti parton kezdődött. „A szálloda szennyvízrendszere teljesen új, és a szennyvíz a település felé hagyja el az épületet”.
A Csorbai-tó a legmagasabb, ötödik fokozatú védelmet élvezi a Tátrában. Majko álláspontja szerint azonban az emberekkel történő évtizedes együttélés miatt annyira megváltozott a tó élete, hogy kívánatos lenne a tavat a harmadik fokozatba átsorolni.

Forrás és fotó: http://poprad.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés