Ismét erdőtűz a Magas-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/07/26
Hirdetés
Az elmúlt vasárnap a Tátra lábainál fekvő Stóla község közelében keletkezett erdőtűz után július 24-én, szerdán kora délután újabb erdőtűzhöz riasztották a tűzoltókat. Újszéplak (Nová Polianka) és Tátraszéplak között, a tátrai villamos pályája közelében körülbelül 0,2 hektáron égett a fiatal erdő, 19 tűzoltó hat tartálykocsival vonult a helyszínre, ezúttal azonban szerencsére nem volt sok munkájuk az oltással, rövid időn belül sikerült megakadályozniuk, hogy a lángok további területekre terjedjenek át. Munkájukat csak a nyugati irányból fújó szél nehezítette, amely Tátraszéplak felé vitte a lángokat. A tüzet valószínűleg a nyári forróság és az ennek köszönhető aszályos időjárás okozta, de keletkezésében nyílt láng gondatlan vagy szakszerűtlen használata is közrejátszhatott, a pontos okot még vizsgálják. A területen rendszeresen megfordulnak erdei gyümölcsöket gyűjtögető emberek, annak ellenére, hogy a Tátrai Nemzeti Park területén tilos ez a tevékenység.

Ondrej Šproch, a poprádi tűzoltóság vezetője csütörtökön reggel bejelentette, hogy a poprádi járást további intézkedésig fokozottan tűzveszélyes területté nyilvánították. A fokozottan tűzveszélyes forró nyári napokon a poprádi tűzoltó igazgatóság a Belügyminisztérium helikopterszázadának segítségével július 26-tól további intézkedési helikopteres járőrözést végez az Alacsony- és a Magas-Tátra veszélyeztetett területein. Az első megfigyelésre a tervek szerint július 26-án, pénteken 10:00 órakor indul a felderítő helikopter, amely ha szükséges, az erdőtüzek oltására is bevethető lesz.
A megelőző intézkedések bevezetése mellett a tűzoltók arra kérik a Magas-Tátrába érkező turistákat, valamint az ott élőket, hogy a fokozottan tűzveszélyes időszakban az erdőtüzek megakadályozása érdekében kellő gondosságot tanúsítsanak. Természetes személyekre vonatkozóan ez azt jelenti, hogy az erdőben tilos a nyílt láng használata és a dohányzás, izzó és égő tárgyak eldobása, valamint az aljnövényzet, a cserjék és fák égetése. Tűzveszélyesség szempontjából a nemzeti parkok (Magas-Tátra, Alacsony-Tátra, Szlovák Paradicsom) a fokozottan kockázatos területek közé tartoznak. Amikor belépünk a nemzeti parkok erdőibe, mindig szem előtt kell tartanunk, hogy ott száraz fák is vannak, melyeket onnan nem lehet eltávolítani, és így nyílt láng használatával akaratlanul is tüzet okozhatunk. Minden erdőtűz súlyosan károsítja a környezetet, és az erdő azt követő helyreállítása meglehetősen nehéz feladat. Ezért aztán különösen fontos, hogy a turisták minden biztonsági óvintézkedést pontosan betartsanak.

Hirdetés
Hirdetés