Detail-Karte des Tátra Gebietes in 2 Blättern Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/07/19
Hirdetés
A Nagy-Tarpataki-völgy
A térkép eredeti címe: Detail Karte des Tátra Gebietes, in 2 Blättern, 110,5x74,5 cm.
Az 1:25 000 méretarányú, 32 szelvényre hajtogatott, vászonra vont térkép ritka és becses Tátra ábrázolás, amely 1896/97-ben jelet meg. Kiadta Grill Károly cs. és kir. udv. könyvkereskedése – Herausgegeben vom K. u. K. Militär-geographischen Institute zu Wien.
A dekoratív, színes, litografált térkép domborzatcsíkozással, árnyalással, jelmagyarázattal készült. A lap jobb alsó részén látható a Tátra és környékének képe. Ennek mértéke: 1:200 000.

Az Osztrák-Magyar Monarchia területén fekvő hegyek feltárását a történelmi Magyarország legmagasabb hegységében, a Magas-Tátrában kezdte az 1839-ben megalakult Bécsi Császári és Királyi Udvari Katonai Térképészeti Intézet. Nem véletlenül, hiszen a Magas-Tátra az egyik legpompásabb hegysége volt a birodalomnak. Leírhatatlan szakadékai, vad bordái, mélyen fekvő keresztvölgyei és a sok apró tó, tengerszem még ma is elkápráztatják az odalátogatókat.
Az 1896/97-ben kiadott térkép érdekessége, hogy a Monarchia gyakorlatának megfelelően magyarul is közölte a tájneveket. A rajzolat és színezés talán az összes Magas-Tátráról készült térkép közül a legérzékletesebben adja vissza a Föld legkisebb magashegységének hangulatát: együtt sugárzik belőle a természet szépsége és félelmetes nagysága. A térkép címe, jelmagyarázatai eredetileg kizárólag német nyelvűek voltak.
Hirdetés
Hirdetés