Nincs pénz a felújításra szoruló turistautakra Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/06/07
Hirdetés
A Vörös-torony-hágó
Június 15-én vége a téli zárlatnak a Tátrában, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) erdészei azonban már hetek óta keresik azokat az útvonalakat, amelyek a téli viszontagságok után felújításra szorulnak. Dominik Michalík, a nemzeti park illetékese azt mondta, hogy a legrosszabb állapotban talán a Tengerszem-csúcsra vezető turistaút van, amely egyike a legfrekventáltabb utaknak a Magas-Tátrában. „Valamennyi útvonalon, amelyeken megkezdtük a törmelékes lejtők fagerendákkal történő megerősítését, szeretnénk befejezni a munkát, sajnos azonban erre jelenleg nincs anyagi keret. Tekintettel arra, hogy a területi központok erre a feladatra nem kapnak elég pénzt, az egyéb, egyedi munkákat is csak az anyagi lehetőségek keretein belül tudjuk elvégezni”.

Elmondása szerint a nem állami területeken vezető turistautak közül a legnagyobb problémát a Liptói-Tátra területén lévő útvonalak jelentik, pl. a Zsári-völgyben a Zsári menedékháztól a Szomorú-hágóba és a Zsári-nyeregbe vezető turistaút. Van ott egy elég nagy leszakadás, de problémát jelent a menedékháztól a Jalóci-nyergen át a Bánya-hegyre vezető út állapota is, ahol kimosott szakaszok nehezítik a haladást. „Ezeken a helyeken azonban egyeztetnünk kell a tulajdonosokkal, vagy a területért felelős adminisztrátorokkal, akik biztosíthatják a javításhoz szükséges anyagi fedezetet” – mondta Michalík.
Az állami tulajdonban lévő területek közül problémás az állapota a Tengerszem-csúcsra, a Felső-Kapor-hágóba, a Kis-Nyereg-hágóba, a Lengyel-nyeregbe, a Nagy-Tarpataki-völgyből a Rovátkára, vagy a Vörös-torony-hágón át vezető turistaútnak a hágó mindkét oldalán. „A magashegyi hágók megközelítéséhez szükséges útjavítások mellett tervek szerint ki kellene építeni a Kis-Nyereg-hágó és a Vörös-torony-hágó közötti via ferratát a Vörös-torony csúcsán keresztül. Paradox helyzet, hogy erre találtak anyagi forrásokat, a hágókhoz vezető utak felújítására viszont nem” – tette hozzá Michalík.
Az utak javítása elsősorban az alumínium szerkezetek beásásából áll, ahol pedig nagyobb sziklák és kövek nehezítik a haladást, ott az erdészek megpróbálják elegyengetni az utat. Michalík elmondta, hogy a munkásoknak az átereszek elkészítéséhez ki kell ásni egy árkot, amelyet fel kell tölteni elegendő mennyiségű kövekkel. 1 méter hosszúságú, 1,3 méter széles turistaút felújítása 20-25 €-ba kerül. „Ezeket a javításokat általában a nyári hónapokban végezzük, mivel ilyenkor tavasszal a magasabban fekvő területeken vannak olyan helyek, ahol még mindig elég sok a hó. A hóval borított területek természetesen ilyenkor még nincsenek feltérképezve, csak az alacsonyabban fekvő területeket ért károkat tudtuk eddig felmérni” – magyarázza Michalík. Az erdészek szerint nagy mértékben rontja a turistautak állapotát az is, ha a turisták lerövidítik a turistautakat, elősegítve ezzel az eróziót.
„Ebben az időszakban fokozatosan elolvad a hó, vízfolyások jönnek létre, melyek köveket, sziklákat görgetnek magukkal, különösen a gerinceken és a hágókban” – tette hozzá a szakember. Az erdészek eddig csak a tél során lehullott faágak és kidőlt fák eltakarításán dolgoztak néhány turistaúton, majd várja őket a Jalóci-völgy kezdetén található esőbeálló, amely teljesen elkorhadt. Ezen kívül meg kell javítani a Sebes-patak hídját, amely a tél folyamán erősen megrongálódott. A munkásoknak minden évben meg kell küzdeniük a megújuló, a turistautakat benövő törpefenyővel is. Az erőszakosan növekvő törpefenyő nem csak szűkíti a turistaútvonal keresztmetszetét, de gyakran eltakarja a tájékoztató, útjelző táblákat is. Ebben az évben a nemzeti park munkatársai elvégzik a sárga jelzésű turistajelzések újrafestését is, ez 183 km hosszú turistaútvonalat érint.
Forrás és fotó: http://poprad.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés