Kivágják az elszáradt fenyőfákat a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/06/03
Hirdetés
A Magas-Tátrában ebben az évben is folytatódik a szútámadás miatt kiszáradt, a turistautakat veszélyeztető fák kivágása, melyet a forgalmas útvonalakon még a nyári főszezon alatt szeretnének befejezni. „A leglátogatottabb turistaútvonalakon, helyszíneken még a nyári szezon kezdete előtt szeretnénk befejezni a munkát, majd a nyári időszakban a kevésbé látogatott helyszínek kerülnek sorra” – mondta Jozef Gál, Tátraváros illetékese. A szakember elmondta, hogy az önkormányzat már jóváhagyta a védett zónában vezető turistautakat veszélyeztető száraz fák kivágását, amelyre a Környezetvédelmi Alap 200.000 €-t biztosít. Ehhez az önkormányzatnak 5 % saját erővel, vagyis 10.526 €-val kell hozzájárulni. A szerződés aláírása után teljes gőzzel megkezdődnek a munkák, a szakemberek a nemzeti parkok erdészei által megjelölt fákat távolítják el a turistautak, létesítmények közeléből.

A munkák miatt a nyári szezonban a favágásra kijelölt területeken az arra járó turistáknak bizonyos korlátozásokra kell felkészülni. Azokon a turistautakon, ahol a száraz fák kitermelésre kerülnek, a munkavégzés idején a szükséges ideig időszakos korlátozásokat vezetnek be, ezek időtartama azonban esetenként nem lehet hosszabb egy óránál. Mivel a látogatók biztonsága a turisták saját érdeke is, a nemzeti park arra kéri a turistákat, hogy tartsák be ezeket az időszakos korlátozásokat. Ennek érdekében egyes túrák tervezése során számoljanak azzal, hogy bizonyos útvonalak megtételéhez több időre lesz szükségük.
A turistautak mentén kiszáradt fák kitermelését 2011-ben kezdték meg a Tátrai Nemzeti Park erdészei. A projektet 4 évre bontották, így a szakember úgy véli, ezek a munkák a következő időszakban is folytatódni fognak. Ebben az évben a Nagyszalóki-csúcsra vezető kék jelzésű turistaút mentén, valamint a Tátraotthontól a Felkai-völgy felé vezető ugyancsak kék jelzésű turistaúton végzik el a szükséges munkákat. Szintén dolgoznak majd a Felsőhágiból a Batizfalvi-tóhoz vezető sárga jelzésű turistaút mentén, és befejezik a munkákat a Tátraszéplakról a Felkai-tóhoz vezető zöld jelzésű turistaúton, valamint a zöld jelzésű útból a Batizfalvi-tó felé elágazó sárga jelzésű, aszfaltozott út mentén is. Júniusban ezeken kívül további útvonalakon várható erdei munkások feltűnése. Az erdészeknek korábban már megtisztított utakra is vissza kell menniük, ahol az elmúlt évben még zöldelltek a fák, mára azonban áldozatául estek a fák kérgét pusztító szútámadásnak.
Forrás és fotó: http://poprad.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés