A betűzőszú már a 100 éves cirbolyákat pusztítja Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/06/24
Hirdetés
Kilenc évvel a Tátrát ért természeti csapás után már több mint 6.570 hektár tátrai erdő lett a szúinvázió áldozata. Az újabb természeti csapásnak több mint 2 millió fa esett áldozatul. A mindent elpusztító szútámadás már nem csak a lucfenyőt, hanem az értékes cirbolyafenyőt is pusztítja, mégpedig legnagyobb természetes elterjedési területén. A regisztrált fertőzött felnőtt, nem ritkán 100 évesnél is idősebb egyedek darabszáma közel 3.000 fára tehető. „A cirbolyafenyők elterjedése a tátrai erdőkben nem elhanyagolható. Pusztulási folyamatuk azonban nem végleges, az ismert történelemből is tudunk tömeges pusztulásukról. Az érintetlen erdei közösség lebomlása hosszú távú folyamat” – mondta Ján Ferenčík, a TANAP Állami Erdészet Kutató Állomásának munkatársa. A cirbolyafenyők pusztulását regisztrálták az erdészek a Poprádi-tó térségében, a Szimbolikus temető környékén és a Csorbai-tónál, de pusztul az állomány a Zöld-tavi-völgyben és a Hét-forrás völgyében is. A kiszáradt fák vonala több helyen már veszélyesen közel van az erdő felső határához, így magához a cirbolyafenyőkhöz is, amelyek az erdő felső határán és fölötte élnek.

A 2004-es szélvihar után 9 évvel a szúkárok mértéke már majdnem elérte a szélvihar által okozott károk mértékét. A 2004 novemberében tomboló szélvihar a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészete (TANAP) által kezelt területen 8.737 hektár erdőt pusztított el, az elpusztult fák száma 2,8 millióra tehető. A betűzőszú eddig 2,034 millió fát tett tönkre, az elpusztított terület nagysága pedig 6.570 hektár. „Tavaly a nemzeti park területén 75.000 kiszáradt fával bővült az elpusztított erdőterület, a szútámadásnak újabb 240 hektár erdő esett áldozatul” – mondta a TANAP egyik szakembere.
A hosszú télre és a vastag hótakaróra tekintettel az erdészek azt várták, hogy idén tavasszal két héttel késik a szúbogarak megjelenése a lucfenyőkön. Az április végén tapasztalt meleg napoknak köszönhetően azonban már április 25-én megjelentek az első bogarak a fákon. Az érzékenyebb területeken az erdészek még a tavaszi rajzás előtt feromon csapdákat állítottak fel, a beavatkozás mentes területeken pedig folyamatosan figyelemmel kísérik a betűzőszú féktelen növekedését. Az újabb természeti csapás idei elterjedése a nemzeti park területén az erdészek szerint függ az elmúlt években elpusztult és a nemzeti parkban maradt fák állapotától és mennyiségétől, természetesen az időjárástól, valamint a fák kérgét pusztító kártevők állapotától. A szakemberek azt jósolják, hogy a szúbogarak rajzása ebben az évben is hasonló mértékű lesz, mint az elmúlt évben.
A Tátrai Nemzeti Park központi részén a TANAP erdészeinek jelentése szerint az erdők felső határán a magashegyi lucfenyő teljes pusztulása várható. A fenyvesek sávjában található valamennyi ismert turisztikai központot érinti a szúinvázió. Így pusztulnak az erdők a Csendes-völgyben, a Kapor-völgyben, a Csorbai-tónál, a Tar-pataki-völgyben, a Hátsó-Rézaknák völgyében, a Jávor-völgyben és a Poduplaszki-völgyben is. A szútámadás már károkat okozott a nemzeti park turisták által kevésbé látogatott, vagy teljesen lezárt területein is, ahol egyáltalán nincs, vagy csak kis mértékben látogatott turistautak vezetnek, mint pl. a Hincói-völgyben, a Kereszt-völgyben, a Nefcer-völgyben, a Kis-Kapor-völgyben, az Úr-völgyben, a Kis-háton, a Rézsűn, a Poduplaszki-Békás-tavak völgyében vagy a Rejtett-völgyben.

Forrás és fotó: http://poprad.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés