Találkozhatunk-e farkassal a Tátrában? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/04/16
Hirdetés
Jozef Hybler, a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) zoológusa szerint a medvével ellentétben a szabad természetben farkassal találkozni mind a turistáknak, mind pedig a Tátrában élőknek rendkívüli eseménynek számít. „A farkasok nem látogatják a szemétgyűjtőket, mint néhány medve” – mondja el ennek legfőbb okát a szakember. A farkas félénk állat, amely nagy ívben elkerüli az embert. Elmondása szerint a farkas csak akkor támad az emberre, ha az ember véletlenül megzavarja őt a zsákmány elfogyasztása közben, vagy pedig túl közel merészkedik búvóhelyéhez. Tekintettel azonban arra, hogy a farkas félénk, de amellett jól fejlett érzékekkel rendelkező állat, már azelőtt megérzi az ember szagát, mielőtt mi észrevennénk őt.

A szakember is csak a szakirodalomban olvasott olyan esetekről, amikor ember farkassal találkozott, vagy pedig farkas emberre támadt. Ezek a feljegyzett esetek egyedül kóborló, veszett állatokkal történtek meg. Hybler szerint nem kell aggódnunk amiatt, hogy egészséges farkas ránk támad. Hozzátette azt is, hogy egyes történelmi források a múltban beszámoltak arról, hogy a farkasok emberhússal táplálkoztak, ezekben az esetekben azonban a háborúk során életüket vesztetett katonák voltak az áldozatok. A farkasok főleg szarvasra és vaddisznóra vadásznak, amelyek az egész falkának elegendő táplálékot jelentenek. Zsákmányállatnak számít az őz és a zerge is, és szükség esetén az elhullott állatok tetemét sem vetik meg.
A farkasfalkák (melyek általában 3-5 egyedből állnak) hatalmas területet uralnak, egy éjszaka akár 10 kilométert is képesek mozogni, territóriumaik túlnyúlnak a nemzeti park határain. Példaként említ a szakember egy Javorina környékén élő falkát, melynek territóriuma átnyúlik a Magurán-túli területekre, ezen kívül a nemzeti park területén kívül élő falkák területe is benyúlhat a TANAP területére. A fentiek miatt a Tátrai Nemzeti Parkban élő farkasok számát nehéz megmondani, a szakember véleménye szerint a nemzeti park területén néhány tucat farkas élhet.


A mellékelt rövid videóhoz tartozó szöveg így hangzik magyarul:
"Szép élmény… Első találkozásom egy farkassal… A réten három őz legelt. Hirtelen megzavarta őket valami, és már ott sem voltak. Eltűntek a közeli erdőben… Csalódott voltam… Egyik barátom hívta fel rá a figyelmemet, hogy egy róka közeledik a hegy alatt… Úgy gondoltam, hogy a róka ijeszthette meg az őzeket… Azonnal megfordultam, és ráközelítettem a kamerát… Egy farkas volt!... (Elnézést a minőségért, megtettem, amit tudtam a nagy izgalomban…"
Hirdetés
Hirdetés