Lavinabaleset a Szlovák Paradicsomban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/04/01
Hirdetés
Március 31-én a koraesti órákban cseh turistáktól érkezett a bejelentés a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) ügyeletére, akik a Szlovák Paradicsomban, a Nagy-Sólyom-völgyben (Veľký Sokol) túráztak. A bejelentés szerint a turistaúton lavina indult el, és a nedves, nehéz hó magával sodorta a csoport egyik tagját, aki teljesen betemetett, csupán egyik karja maradt a felszínen. Hét társa azonnal elkezdte kiásni, a szerencsétlenül járt turista többszörös fej-, borda-, csípő- és medencesérüléseket szenvedett. A kiérkező hegyimentők vákuummatracon rögzítették az időközben kiásott turista testét, majd UT 2000 hordágyon, kötéltechnika segítségével engedték le a Nagy-vízesés (Veľký vodopád) létráján. Ezt követően Kong hordágyra helyezték a sérültet, és ezen szállították a Nagy-Sólyom-völgy torkolatáig. Innen a hegyimentők Fűrész-telepig (Píla) vitték tovább a sérültet, ahol átadták őt az Országos Mentőszolgálatnak.

A mentésben öt hivatásos és nyolc önkéntes hegyimentő vett részt. A mentőakcióra kedvezőtlen időjárási körülmények között, erős havazásban és csúszós talajon került sor, ami megnehezítette a mentés gyorsabb befejezését. A mentőakció röviddel éjfél előtt ért véget.
A HZS Lavinamegelőzési Központja nem ad ki lavinafigyelmeztetést azokban a hegységekben, ahol nem számítanak mindennapos jelenségnek a lavinák. Mivel az idei tél nem mondható tipikusnak, ezért olyan helyeken is számolni kell lavinák kialakulásával, ahol ezek nem gyakoriak.
Hirdetés
Hirdetés