Erdő- és bozóttűz a Magas-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/04/25
Hirdetés
2013. április 25-én, csütörtökön röviddel 12:00 óra előtt lángra kapott a száraz aljnövényzet Ótátrafüred közelében, mintegy 16 hektárnyi füves, bokros terület égett a Magas-Tátra lábánál. Az oltáshoz a hadsereg segítségét is igénybe kellett venni. A tűzoltók több órán át küzdenek a lángokkal, Ondrej Šproch, a poprádi tűzoltók parancsnoka elmondta, hogy 30 poprádi és lőcsei tűzoltó dolgozik a helyszínen, 9 tartálykocsi vonult ki, de a lángokat eddig nem sikerült megfékezni. A tűz eredetileg a helyi temető kerítésének közelében keletkezett.

Peter Kovalík, eperjesi kerületi tűzoltósági szóvivő közlése szerint több mint 15 hektárnyi területen voltak tűzfészkek. Az oltást nehezítette a váltakozó irányú szél, amely miatt gyorsabban terjedtek a lángok. A poprádi és a lőcsei tűzoltók a segítségükre siető késmárki (Kežmarok), ólublói (Stará Ľubovna) és szepesófalui (Spišska Stara Ves) kollégáikkal együtt próbálták megfékezni a lángokat – mondta Kovalík hozzátéve, személyi sérülésről nem érkezett hír.
A TASR hírügynökség értesülései szerint a katonaság is segített az oltásban. Eperjesről két Mi-17 helikoptert és egy tartálykocsit küldtek a helyszínre. „Addig maradnak a terepen, amíg szükség van rájuk” – mondta Martin Glváč védelmi miniszer.

Frissítés 2013. április 26. 15:00 óra
Ma reggeli hírek szerint az április 25-én Ótátrafüred közelében keletkezett erdőtüzet az éjszaka folyamán sikerült lokalizálni, és azóta sem terjedt tovább. Pénteken reggel helikopterekről ismét átvizsgálták a területet, és megerősítették, hogy a tűz nem terjed tovább. A szakemberek a nap folyamán kívülről befelé haladva vizsgálták át a területet, és ártalmatlanítják a még izzó tuskókat, a lehetséges tűzfészkeket. Az oltásban a különböző településekről 12 tartálykocsival érkezett tűzoltó egységek mintegy 50 tagja dolgozott. 
A tűz okának keletkezését még vizsgálják, a szóvivő szerint valószínűleg emberei hanyagság - nyílt láng használata - miatt kapott lángra a száraz aljnövényzet. A száraz fű, a levelek nélküli lombhullató fák és az erős szél miatt gyorsan terjedtek a lángok annak ellenére, hogy a tűzoltók  egyre nagyobb létszámban harcoltak a lángokkal. A jelenlegi vizsgálatok szerint a tűz a 2004-es szélviharban érintett területen tombolt, a tűzben 22 hektár fiatal erdő lett a lángok martaléka. A Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészetének (Státna lesy TANAPu) számszerűsített kára kb. 48.000 euro, a környezeti károk mértéke viszont felbecsülhetetlen.
"Ez a tűz minden élő szervezet számára egyenlő az apokalipszissel. Ebben az időszakban raknak fészket az énekes madarak, és kétéltűek is élnek ezen a területen. Azok az állatok, amelyeknek nincsenek szárnyaik, egyszerűen elégnek. A rovarok teljesen kipusztulnak. A nemzeti park vesztesége hatalmas" - mondta Pavol Majko, a nemzeti park igazgatója, aki maga is segített a tűz oltásában.
A poprádi Kerületi Erdészeti Hivatal csütörtök délután belépési tilalmat léptetett életbe a tátrai erdőkben. A tilalom vonatkozik a nemzetim park teljes erdőterületére, nem vonatkozik azonban a jelzett turistautakra. Az erdészek arra kérik a látogatókat, hogy tartsák tiszteletben a tilalmat, és a hasonló esetek elkerülése érdekében tartózkodjanak a nyílt láng használatától.
Lenka Burdová, a TANAP szóvivője elmondta, hogy 8 évvel a természeti csapás után az ilyen tűzesetek kockázata igen magas. Ez főleg a nagy mennyiségű, a viharban megsemmisült, és azóta elszáradt fának köszönhető, melyből 600.000 köbmétert a területen hagytak biomasszaként történő hasznosításra. A rizikó még nagyobb azon a több mint 3.000 hektáron, ahol nem avatkoztak be a természetes regenerálódásba, emiatt ezt a területet az elmúlt 5 évben elpusztította a szú.

Forrás: http://www.hirek.sk; http://www.cas.skhttp://www.lesytanap.sk Fotó: www.cas.sk.
Hirdetés
Hirdetés