”Nem semmi” eltévedés a Magas-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/03/11
Hirdetés

2013. március 5-én, szerdán este egy szlovák páros kérte a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) segítségét. Elmondásuk alapján a Kis-Tarpataki-völgyben tartózkodnak, a turistaútvonalon kívül, a törpefenyő zónában, a patak közelében. Miután a jelzett helyen az adott paraméterek alapján nem sikerült őket megtalálni, a hegyimentők visszahívták a mobiltelefonjukat, amelyről azonban lengyel nyelvű operátor jelentkezett be. Emiatt a hegyimentők kételkedni kezdtek benne, hogy a páros valóban a Kis-Tarpataki-völgyben tartózkodik.

A turisták eredetileg azt tervezték, hogy a Nagy-Tarpataki-völgyből a Vörös-torony-hágón keresztül átkelnek a Kis-Tarpataki-völgybe.
Ezután a hegyimentők az illetékes belügyi szervek segítségét kérték a bejelentők mobiltelefonjának lokalizálásához, ez azonban nem vezetett eredményre. Közben az eltévedt turistáknak véletlenül sikerült megtalálniuk a Karám-réten (Poľana pod Vysokou, ami a Poduplaszki-völgyben, a Tátra északi oldalán van – a szerk.) álló esőkunyhót, ahonnan be tudták jelenteni pontos helyzetüket. Ezután két hegyimentő motoros szánnal indult a segítségükre, mellyel Lysza Polanára, majd onnan mentőautóval Ótátrafüredre szállították őket. A mentési művelet a késő éjszakai órákban ért véget.
Forrás és fotó: http://www.hzs.sk
Hirdetés
Hirdetés