Télen póznák jelzik a turistautat Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2013/01/15
Hirdetés

A téli szezonban a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) erdészei mintegy 1.000 faoszlop kihelyezésével biztosítják a kijelölt turistautak megfelelő jelzését, ami nagyban segíti a turisták tájékozódását. Az erdészek minden évben 95 km hosszú turistaút nyomvonalát jelölik ezzel a módszerrel. „Faoszlopokkal jelöljük az út nyomvonalát valamennyi, egész évben nyitva tartó menedékházhoz, valamint a völgyekben addig a pontig, ameddig a téli zárlat miatt közlekedhetnek a turisták.

Hasonlóképpen faoszlopokkal jelöljük az egykori erdőkben vezető azon útvonalakat, amelyek nyomvonalán a szúkárok miatt napjainkban már nincsenek fák” – mondta Dominik Michalik, a TANAP kerületi vezetője.
A faoszlopokkal történő útjelzést a sziklákon lévő jelzések helyettesítésére alkalmazzák minden olyan helyen, ahol a sziklákra festett jelet hó borítja. Így ezzel az útjelzéssel találkozunk a Malompataki-völgyben a Fátyol-vízesésig, a Menguszfalvi-völgyben a Békás-pataknál lévő útelágazásig, a Tátraszéplakról a Sziléziai-házhoz vezető zöld jelzésen, valamint az Újtátrafüredről a Felkai-rétre vezető sárga jelzésen. Ugyanezt a jelzést alkalmazzák a Tarajkáról a Sziléziai-ház felé vezető felső turistaúton, az erdő felső határától, valamint a Lomnici-kilátótól a Kő-pataki-tóig tartó szakaszon. Az erdő felső határától ugyancsak póznák jelzik a Zöld-tavi menedékházhoz vezető utat, és a leghosszabb ilyen módon jelzett útvonal a Nagy-Tarpataki-völgyben a Hosszú-tavi menedékházhoz, valamint a Kis-Tarpataki-völgyben a Téry-menedékházhoz vezet.
Az ilyen módon jelzett turistautak hossza változó, ez mindig a hó mennyiségétől függ. Ugyancsak póznákkal jelzik az út nyomvonalát a Liptói-Tátrában, a Zsári-völgyben, valamint a Szepesi Magura nyugati lejtőin. Az erődhatár felett lévő egyes útvonalakon, ott, ahol a sziklára festett útjelzéseket már az első hó elfedi, egész évben otthagyják a téli póznákat, mivel ezek hiányában nem lehetne megfelelően tájékozódni. Ne feledjük azonban, hogy ezek a téli útjelzések csak hozzávetőlegesen mutatják a helyes irányba vezető útvonalat. A szakember figyelmeztet, hogy a faoszlopok viszonylag nagyobb távolságra vannak elhelyezve egymástól, így elképzelhető, hogy azok ködben és rossz látási körülmények között nem mindig láthatóak.
Forrás: http://poprad.korzar.sme.sk; Fotó: lesytanap.sk
Hirdetés
Hirdetés