Túrázás télen Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/12/06
Hirdetés

Miben különbözik a téli túrázás a nyáritól? Miben mások a körülmények, hogyan alkalmazkodjunk ezekhez? Milyen a praktikus téli túraöltözet? Cikkünk a felkészülésben segít mindazoknak, akik télen sem szeretnének eltávolodni a természettől. Miben más egy téli túra? Miben különbözik a téli túrázás a tavaszi, nyári, őszi időszaktól?
- zordabb, keményebb, szélsőségesebb az időjárás (fagyásveszély, lassúbb haladás)
- megváltoznak a terepviszonyok (hó, jég, csúszásveszély)
- rövidebbek a nappalok (sötétben nehezedik a tájékozódás, korábban kell indulni)

Öltözködés
Ebben a leírásban nem törekszünk a teljes túrafelszerelés leírására, hanem csak a nyári körülményekhez képest a változásokat, különbségeket hangsúlyozzuk, Aki általában szeretne olvasni a trekking öltözködési tanácsokat, ajánljuk neki ezen a linken olvasható cikkünket.
Télen fokozottabban igaz, hogy a túraöltözet legfontosabb célja a test melegen tartása. Télen hidegebb van, tehát valamivel melegebb öltözet az ajánlott viselet. Fontos, hogy rétegesen öltözködjünk. Legyen egy hatékony izzadságelvezető aláöltözetünk, felette egy vagy két melegítő polár réteg, e felett pedig egy időjárásálló víz és szélálló réteg.
Minden típusú öltözetre igaz, hogy ne legyen szoros, ne szorítson. Ha a vérkeringés hatékonysága csökken, nagyobb a fagyásveszély különösen a végtagok esetében. Legyen jól megkötve bakancsunk, de ne szorítson! Az öltözékünkre, kesztyűnkre ugyanez vonatkozik.
A szigetelő réteg és aláöltözet esetében kerüljük a gyapjú anyagokat, mert hamar átnedvesednek és nagyon lassan száradnak. Viseljünk szintetikus anyagból készült ruházatot, ne idegenkedjünk tőle, túrázásnál ezek sokkal hatékonyabban “működnek” és praktikusabbak!
Forrás: http://www.turazzvelunk.hu; Fotó: Lefelé a Kapor-csúcsról
Hirdetés
Hirdetés