Hincó-tavak Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/12/07
Hirdetés

A Menguszfalvi-völgy felső ré­szének északnyugatra nyíló ága a Menguszfalvi-ge­rinc meredek lejtőitől övezett Hincó-tavi-katlan. Ebben a katlanban, 1946 méter tengerszint feletti magasságban fekszik a Tátra szlovák ol­dalának legnagyobb (a Lengyel-Tátrát is beleértve a negyedik legnagyobb) és legmélyebb gleccser tava, a Nagy-Hincó-tó (Veľké Hincovo pleso). A tó területe 20,08 hektár, hosszúsága 740 méter, mélysége 53,7 méter, térfogata kb. 4,1 millió köbméter.

A haragos zöld színű tó, valamint az abból szinte „kinövő” Menguszfalvi-csúcsok felejthetetlen látványt nyújtanak. A Nagy-Hincó-tavat Csorbatóról a piros, majd az abból elágazó kék jelzésen érhetjük el, a túra távja 8,3 km, a szintidő felfelé 3.00 óra, lefelé 2.30 óra, szintkülönbsége 618 méter.
A turistaúttól balra, egy kisebb domb mögött bújik meg a Kis-Hincó-tó (Malé Hincovo pleso, 1923 méter, területe 2,22 hektár, mélysége 6,1 méter), amelyet a Felső-Kapor-hágóra vezető turistaútról láthatunk. Ez nagyobb testvérével ellentétben nem gleccsertó, hanem morénató.
A Poprádi-tótól a kék jelzésen elérhető tágas katlan nyugati határát az egyúttal a Menguszfalvi-völgy határát is je­lentő, a Hincó-toronytól a Csubrináig húzódó mellék­gerinc képezi. A katlant északi részén a Csubrinától a Nagy-Menguszfalvi-csúcson át a Hincó-tavi-toronyig terjedő Menguszfalvi-gerinc határolja, amely a főgerinc része. Ennek a gerincnek szép bemélyedése a Vadorzó-hágó, amelyre pár évtizeddel ez­előtt még jelzett turistaút vezetett. Ma már csak lengyel oldalról, a Tengerszemtől lehet jelzett úton elérni, szlovák oldalról csak hegymászók közelíthetik meg.
Forrás: 250 tátrai túra
Hirdetés
Hirdetés