Halálos lavinabalesettel kezdődik a téli szezon Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/12/18
Hirdetés

December 18-án a déli órákban lavina sodort el egy turistát a Svinica-hágó alatt. Az elsodort férfit a hegyimentők szabadították ki a hó fogságából, több mint fél órát töltött a hó alatt, életéért jelenleg is küzdenek a zakopanei kórházban. Egyelőre annyi tűnik biztosnak, hogy a férfinál nem volt semmilyen lavina jeladó felszerelés. 13 óra 10 perckor informálta a médiát a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálat (TOPR) ügyeletese, hogy mentőakció van folyamatban a Svinica-hágó alatt. Hat hegyimentő helikopterrel érkezett a helyszínre, keresőkutyákkal együtt, akik azonnal megkezdték a kutatást a szerencsétlenül járt férfi után.

Gyorsan elérték a betemetett személyt, aki mintegy fél méterrel volt a hó alatt. A mentett személyt kritikus állapotban találták, a TOPR helikoptere a sérülttel a fedélzetén néhány perccel később emelkedett a felhők fölé, majd 13:40-kor landolt a férfival a zakopanei kórházban, ahol a kedvezőtlen időjárási körülmények között nem tudott azonnal leszállni.
A balesetről a férfi társa mobiltelefonon értesítette a hegyimentőket 12 óra 12 perckor, akit szintén elsodort a lavina, ő azonban saját erejéből a felszínre küzdötte magát, majd riasztotta a hegyimentőket. A két férfi a Svinica-katlanból tartott a Svinica-hágó irányába, amikor elsodorta őket a lavina. Az elől haladó gond nélkül átment azon a részen, ahol a kb. 50 m-rel mögötte haladó társa alatt később elindult a hótömeg. A szerencsétlenül járt 26 éves turistát, aki hivatásos katonaként szolgált, 12 óra 50 perckor, mintegy 40 perccel a lavina után ásták ki a hó alól.
A Tátrának ezen a részein fél méter vastagságú hóréteg található, második fokozatú lavinaveszély van érvényben. Ez viszonylag kevés hónak mondható, az erős szél azonban sok helyen vastag instabil hórétegeket halmozott fel. A hegyimentők gyakran mondják, hogy a legtöbb lavinabaleset második és harmadik fokozatú lavinaveszély esetén fordul elő. A magasabban fekvő területeken senkinek nem ajánlott egyedül túrázni. A túra valamennyi résztvevőjének ajánlott működőképes és hatékony lavina jeladó felszerelés használata.

Frissítés 2012. december 19, 7:30
Nem sikerült megmenteni annak a férfinak az életét, akit előző nap, kedden sodort el egy lavina a Lengyel-Tátrában. A férfi 40 percet töltött a hó alatt.
A hegyimentők szerint a lavina a legnagyobb fenyegetés, ami télen a hegyekben járókat veszélyezteti. Annak, akit elsodor és betemet a lavina, nagyon kicsik a túlélési esélyei.
Forrás és fotó: http://24tp.pl
Hirdetés
Hirdetés