Mikor túrázzunk a Magas-Tátrában? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/11/29
Hirdetés

Melyik hónapban érdemes túrázni a Magas-Tátrában? A válasz egy szóval: bármelyikben. Minden hónapban más és más arcát mutatja a hegység, minden évszaknak megvan a maga varázslatos hangulata. Ha mégis választani kellene, akkor adunk pár tippet, mielőtt elindulnál.
Január-február: az igazi téli hónapok. A síelés és a téli havas túrák időszaka.
Március: az utolsó igaz téli túrák hónapja.

Április: a hóolvadás kezdete. A turistautakon a  hó gyakran napközben megolvad, éjszaka viszont csúszós jéggé fagy. Ebben az időszakban tehát veszélyesebb a túrázás a csúszásveszély miatt.
Május: a Tátra utolsó igazi „téli hónapja” A Magasabb régiókban még le vannak zárva a turistautak és az összefüggő hótakaró sem ritka. Rossz időjárás estén válasszunk egy alternatív utat az innen nem messze található Szlovák-paradicsomban. Ez egyébként igaz lehet bármelyik hónapra is.
Június: a legcsapadékosabb  hónap. Ugyanakkor megnyitják az gyalogos útvonalakat, a magashegyi túrázásra kiéhezett turista ilyenkor vág neki az első komolyabb gyalogútnak. A magasabb régiókban azonban még ilyenkor sem ritka a komolyabb hótakaró, ezért ne felejtsük otthon a kamáslit sem!
Július-augusztus: a Magas-Tátra turisztikai fő szezonja. Zsúfolt turistautak jellemzik. Augusztusban a legkevésbé változékony az idő, sok a napsütéses órák száma. Az áfonya már érik és kicsit elbóklászva rengeteget majszolhatunk belőle a bokrokról.
Szeptember: a legideálisabb túrázási szempontból. Kevés csapadék, de már hűvösebb nappalok jellemzik. Sapka, kesztyű jó társ lehet egy-egy hidegebb és magasabb szeles helyen. A főszezonhoz képest sokkal kevesebben keresik fel a régiót. Aki teheti, ebben az időszakban látogasson el a Tátrába.
Október: ebben a hónapban szerencsés esetben kifoghatunk nagyon szép napsütéses napokat. Ugyanakkor az első fehér hótakaró is beteríti már ilyenkor a magashegységet, ami azonban még ritkán marad meg. Vigyázzunk, mert a nappalok ilyenkor már rövidebbek, időben induljunk el esetleg hosszabb gyalogutunkra!
November: a téli zárlat kezdete a turistautakon. Beköszönt a zord, hideg idő.
December: a tél kezdete, a sípályák nagy része már megnyitott. A Csorba-tónál már térdig érő hóban sétálhat a mostanában hószegény telekhez szokott magyar turista. A karácsonyi és szilveszteri időszak miatt ilyenkor jócskán megemelkednek  a szállásárak. Semmi sem feledtetheti  azonban egy hangulatos tátrai szilveszter hangulatát valamelyik hegyi szállóban vagy kolibában.
Forrás: http://www.turazzvelunk.hu; Fotó: Felső Wahlenberg-tó
Hirdetés
Hirdetés