Hódot láttak a Felkai-Hosszú-tóban Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/11/22
Hirdetés

Ebben az évben szokatlan látogatóra tűnt fel a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) magasan fekvő részein A TANAP Állami Erdészetének munkatársai a Felkai-völgyben először a Felkai-tóban, majd később a Hosszú-tóban is egy fiatal hódra figyeltek fel. Jozef Hybler, a TANAP zoológusa elmondta, hogy egy fiatal egyed közel 2000 méteren keresett magának új élőhelyet. A Felkai-Hosszú-tó 1939 méter tengerszint feletti magasságban található, így ez a hódok legmagasabban feljegyzett elfordulási helye Szlovákiában.

„A Felkai-tóban nem meglepő, hogy hódot látunk, de azt el sem tudom képzelni, hogy jutott fel a Hosszú-tóba, hiszen ehhez fel kellett másznia a vízesés melletti meredek sziklafalakon” – mondta a zoológus. Véleménye szerint egy fiatal egyedről lehet szó, aki új életteret keresett magának, csak nem a helyes irányban indult el. A Felkai-Hosszú-tó, amely 1939 méteren található, extrém élőhely ennek az állatnak. A Felkai-tó viszont csak 1665 méteren fekszik, de több éve már ebben sem láttak hódot, és egyáltalán nincsenek adataink arról, hogy korábban előfordultak volna a Hosszú-tó magasságában” – tette hozzá Hybler.
A hódok már több éve előfordulnak a Poprád folyóban, Poprád környékén gyakran láthatjuk az állatok tevékenységének nyomait, ezért feltételezhető, hogy fokozatosan visszahódítják azokat a területeket, ahol korábban, az egy évtizeddel ezelőtti kihalásuk előtt éltek. Körülbelül 3 évvel ezelőtt láttak egy magányos hódot a Zöld-tóban, ebben az esetben is feltételezhető, hogy egy új élőhelyet kereső példány megjelenéséről volt szó. A hód, amelyet a Felkai-Hosszú-tóban láttak a turisták, valószínűleg nagyon hamar rájött arra, hogy ez nem megfelelő élőhely a számára. A Felkai-Hosszú-tó kör nyékén ugyanis, ellentétben a Felkai-tóval, nem található az állatok fennmaradásához szükséges táplálék, és nem megfelelőek a feltételek az állatok átteleléséhez. A hódoknak az elmúlt években tapasztalt ismételt feltűnése ellenére a szakember szerint nem várható, hogy a közeljövőben hódokat láthatunk majd pl. a Csorbai-tóban. Az ilyen extrém magasságokban, a Magas-Tátra magashegyi tavaiban történő előfordulásuk ellenére Hybler szerint nem kell tartani attól, hogy a hódok túlszaporodnának. „A hódok csak azokat a területeket foglalják el ismét, ahol korábban is éltek” – fejezte be a zoológus.
Hirdetés
Hirdetés