Enyhülhet a jövőben a téli zárlat? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/11/21
Hirdetés

Amint arról az oldal látogatói egy korábbi bejegyzésben értesülhettek, november 1-től június 15-ig szezonális zárlat van érvényben a Tátra szlovák oldalán. Ezt a gyakorlatot 1980-ban vezették be, főképpen természetvédelmi okokból, valamint a turisták biztonsága érdekében. Télen sokkal nehezebb a tájékozódás a hegyekben, a turistautak nehezen járhatók, csúszósak, jegesek lehetnek.

A szezonális zárlat nem terjed ki a Felső turistaútból a Nagyszalóki-csúcsra vezető kék jelzésre, valamint a Felső turistaút Poprádi-tó és Felkai-tó közötti szakaszára abban az esetben, amennyiben ezeket az utak hómentesek. Az illetékes környezetvédelmi hatóság közelmúltban meghozott döntése értelmében 2014 végéig egész évben járható a Liptói-Tátra egyik legnépszerűbb völgyében, a Zsári-völgyben vezető, a völgy torkolatától a Baranyecen keresztül a Placslivóig, valamint a Zsári menedékháztól a Zsári-nyeregbe vezető, az előbbihez csatlakozó turistaút.
Elképzelhető, hogy a Szlovákiában előkészítés alatt álló új természetvédelmi törvény életbe lépése után változások következhetnek be a szigorú téli zárlattal kapcsolatban. „A zárlatot fenn kell tartani, csak néhány völgy, kijelölt területek lehetnek a turisták számára hozzáférhetőek” – mondta el Pawol Majko, a lengyel oldalon működő Tátrai Nemzeti Park (TPN) igazgatója, hozzátéve, hogy az ehhez szükséges törvénymódosítást a szlovák parlamentnek kell elfogadnia.
„Minden döntést tiszteletben kell tartani. Ha azonban valóban megnyitják az összes javasolt útvonalat, azzal több új munkahelyet hoznának létre. Mindig vannak azonban felelőtlen emberek, akik nem veszik figyelembe, hogy időnként kedvezőtlenül változhatnak a túrázási feltételek. Azért is vannak lezárva a turistautak, mivel a turisták a hó miatt nem látják a jelzéseket” – mondta el Jan Kusznirak, a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) ügyeletese. A mentési szakember megjegyezte, hogy június óta a Felvidék legmagasabb hegységében 8 ember vesztette életét.
Fentiekhez Lenka Burdová, a szlovák oldalon működő Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (TANAP) szóvivője már csak annyit tett hozzá, hogy a tilalom megszegőire 66 € bírságot szabhatnak ki az természetvédelmi őrök.
Hirdetés
Hirdetés