Átlag feletti a Csorbai-tó vízszintje Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/11/26
Hirdetés

A Csorbai-tóban lévő víz mennyisége jelenleg elégségesnek mondható annak ellenére, hogy kevés eső esett a nyáron, száraz volt a nyár és az ősz is. A tó vízszintje jelenleg kb. 20 cm-rel magasabb az átlagosnál. A magasabb vízszint abból is látható, hogy a tó körüli sétaúton kialakuló pocsolyák még száraz időben sem tűnnek el teljesen. A vízszint emelkedése azt is eredményezi, hogy a tó hivatalosan mért területe (19,76 hektár) most valamelyest nagyobbnak mutatkozik.

Szemben pl. a két évvel ezelőtti állapottal, amikor a tó vízfelülete mintegy fél hektárral kisebbre zsugorodott. 2010 nyarán a tó vízszintje mintegy 90 cm-rel volt alacsonyabb, mint a hosszú távú megfigyelések szerint mért vízszint. Akkor a tóban lévő olyan sziklák is szárazra kerültek, amelyeket több mint 100 éve nem lehetett szárazon látni. Ezt követően két hónapnak kellett eltelnie, hogy a tó ismét visszanyerje normális vízszintjét.
Ha ebben az évben több eső esett volna, a tó vízszintje minden bizonnyal még magasabb lenne. 1958-ban például, amikor a Magas-Tátrában rekord méretű áradások voltak, a Csorbai-tó vízszintje 90 cm-rel megemelkedett. Érdekes volt akkor, hogy a tó vízszintje nem azonnal emelkedett meg, hanem csak a bőséges csapadékhullás után két héttel. A hidrológusok ebből arra a következtetésre jutottak, hogy a Csorbai-tavat földalatti vízerek táplálják, mivel nincs látható földfelszíni tápláló folyója. Abban az időben ez egy teljesen új felfedezés volt, korábban nem tudták, mi táplálja a tavat, hiszen az ilyen földalatti vízerek még a mai technológiával sem mérhetőek.
A Csorbai-tónak a XIX. században még volt egy mesterséges lefolyása, amelyet később eltávolítottak. Ez a csatorna a korrekt történelmi térképeken is szerepel. Helyette a XIX. és a XX. század fordulóján túlfolyókon keresztül csatornákba vezették a tó vizét. Ezek a tó körül elhelyezett műtárgyak az esetleges áradások esetén a tó vízszintjét voltak hivatottak szabályozni. A tó túlcsordulási időszaka azonban kb. 5 évvel ezelőtt lezárult.
Forrás, fotó és panoráma videó: http://poprad.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés