Újabb emléktáblák a Szimbolikus temetőben Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/10/24
Hirdetés

A Magas-Tátrában, az Oszterva sziklafala alatt található Szimbolikus temető már 76 éve emlékezteti a turistákat azokra a hegymászókra, turistákra, civilekre, akik tragikus körülmények között, a hegyekben vesztették életüket. Az Oszterva alatti cirbolyafenyő liget szikláin a halottak emlékére és az élők figyelmeztetésére 325 emléktáblán összesen 463 áldozat neve szerepel.

Mint minden évben, ezúttal is október utolsó szombatján, ezúttal október 27-én csendes megemlékezésre kerül sor az emlékhelyen, melynek során 11:00 órakor római katolikus szentmisét mutatnak be a temető kápolnájában.
A Szimbolikus temető szikláin ebben az évben elhelyezett hat új táblán hét áldozat neve szerepel. A Tátrában és külföldön tragikusan elhunyt hegymászók, valamint a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) egykori pilótája mellett emléktáblát kapott többek között a híres lengyel hegymászónő, Wanda Rutkiewicz, aki 20 évvel ezelőtt a Kancsendzönga, a világ harmadik legmagasabb csúcsának megmászása során vesztette életét. A Szimbolikus temetőt, amely a Szlovák Kulturális Örökség része, a Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészete (Štátne lesy TANAPu), ezen belül egy öt tagú kuratórium felügyelete alá tartozik.
Kapcsolódó bejegyzés: Emléktáblák elhelyezése a Szimbolikus temetőben

Hirdetés
Hirdetés