Tiszta Hegyek 2012. Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/10/09
Hirdetés

Szeptember utolsó szombatján kb. 1800 önkéntes segítségével rendezték meg a Tiszta hegyek nevű nagyszabású takarítóakciót a Magas-Tátrában és a Pieninekben. Az akció során 640 kg. szemetet gyűjtöttek össze. Műanyag zacskókba gyűjtötték a turisták által a turistautak mentén hátrahagyott szemetet, mint pl. élelmiszerek csomagolóanyaga, műanyag palackok, konzervdobozok és papír. Podbanszkó közelében találták meg az idei takarítóakció kuriózumának számító hulladékot, egy régi horganyzott vödröt.

A legszorgalmasabbak a Csorbató környéki önkéntesek voltak, akik 250 kg. szemetet gyűjtöttek össze. „A legtöbb önkéntes, aki ebben az évben gyűjtötte a szemetet, gyerek volt. A szép időjárás és a Csehországból érkezett nagyszámú turista nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen nagy mennyiségű hulladéktól tehermentesítsék a környezetet” – mondta Igor Stavný, az akció koordinátora.
A Tiszta hegyek akciót ebben az évben immár 34. alkalommal rendezte meg a TANAP Állami Erdészet a TANAP Igazgatóságával és a Pieninek Nemzeti Park Igazgatóságával együttműködve. Az akció célja tehermentesíteni a turistaútvonalakat, még mielőtt belepné a téli hótakaró. „Ugyanakkor megpróbáljuk nevelni a Tátrába érkező turistákat, hogy ne dobálják el maguk után a hulladékot. Ezért örömteli számunkra, hogy az akcióban évről évre egyre többen vesznek részt a legfiatalabb generációból” – mondta el Marián Šturcel, a TANAP Állami Erdészet igazgatóhelyettese.
Az elmúlt 34 évben közel 39.000, belföldről és külföldről érkezett önkéntes takarította a hegyeket. Ennek során több mint 58.100 kg kommunális és építési hulladékot, valamint az utóbbi években leginkább élelmiszer hulladékot gyűjtöttek össze. A legnagyobb mennyiségű hulladékot 1980-ban gyűjtötték össze, akkor 1400 önkéntes 7655 kg szemetet gyűjtött össze.
Forrás és fotó: http://www.lesytanap.sk
Hirdetés
Hirdetés