"Megvannak" a szúkárok felelősei... Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/09/11
Hirdetés

2004 novemberében orkánerejű vihar söpört végig a Magas-Tátra déli lejtőjén, s letarolta a Tátrai Nemzeti Parkhoz tartozó 50 ezer hektárnyi erdő mintegy egynegyedét. A kidőlt fákat szú kezdte pusztítani, a környezetvédelmi miniszterek pedig nem engedték meg a sérült erdőrészen a fakitermelést, mivel álláspontjuk szerint az volt a helyes, ha az erdő természetes úton, a maga erejéből újul meg. A szú később a megmaradt fákat is pusztítani kezdte.

A SME című napilap beszámolójában rámutat, hogy 2009-ben az akkori főügyész bejelentette, kivizsgálják, hogy ki a felelős a szú okozta pusztításért. Több mint három évvel később az ügyészség megtalálta a bűnösöket: Miklós László (MKP) és Jaroslav Izák (SNS) volt környezetvédelmi miniszterek személyében. Környezetkárosítás és veszélyeztetés miatt vádemelési javaslatot tettek ellenük – írja a lap.
Az ügyészség szerint az erdő védelmében aktív hozzáállásra lett volna szükség, a kidőlt fákat ki kellett volna termelni, s ezzel megakadályozni a kártevők elszaporodását. Az ügyészség ezt a véleményét a nemzeti erdészeti központ álláspontjára alapozta, illetve olyan szakértőkére, akik támogatták a fakitermelést.
A két exminiszter a vád ellen panasszal élt. Miklós László, aki 2006-ig volt miniszter, úgy véli, teljesen abszurd a vád, s állítja, helyesen cselekedett, amikor nem engedte a fakitermelést, mivel a kidőlt fák helyszínen hagyása biztosítja, hogy az erdő természetes úton, a maga erejéből újuljon meg. Ezáltal az erdő változatosabban nő újra, mintha mesterségesen telepítenék. Hozzátette, ez már most is látható, de majd 20 év múlva kell megnézni.
Miklós nézetét vallja a minisztérium jelenlegi vezetése, valamint Juraj Lukáč, a Vlk környezetvédő társulás vezetője is. A környezetvédő hangsúlyozta, a természet más elv szerint működik, mint az erdőgazdálkodás, s egy természetvédelmi területen a szú egyenrangú biológiai elem a fákkal. Megjegyezte, az ügyészség csak az erdészek véleményét kérte ki a vádemeléshez, a környezetvédőkét nem.
Miklós László is rámutatott erre, mondván, az erdészek célja a fakitermelés, ám ebben az esetben, miután természetvédelmi területről van szó, a környezetvédőket is meg kellett volna kérdezni. Hozzáfűzte, az egész vádemelést nevetségesnek tartja, de egyúttal felesleges gondot is jelent számára. „Panaszt kellett írnom, zaklatni a kollégákat, keresni a dokumentumokat. Meglátjuk, hogyan dönt az ügyész, legrosszabb esetben bíróságra kerül az ügy, de az egész nagyon nevetséges lesz“ - nyilatkozta a lapnak a volt miniszter.
Hirdetés
Hirdetés