Megtalálták a Tátra legöregebb fáját? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/09/02
Hirdetés

Illusztráció
A Kriván alatti erdőkben valóságos kincsre bukkant egy természetvédő, melynek pontos helyét korábban csak egyetlen ember ismerte. Ez a kincs nem más mint egy fa a sok közül – egy szúrágta fenyőfa. Csak egy erdész ismerte a pontos helyét, de ő idő előtt meghalt. Amíg élt, a helyet, ahol az öreg fenyő található, senkinek sem mutatta meg. Egy fiatal természetvédő azonban megtalálta a fát, amely teljesen lenyűgözte őt.

Véleménye szerint a fa akár 2000 éve is lehet. A fa kb. 20 méter magas, átmérője 1,5 méter, és 1500 méter tengerszint feletti magasságban él. Pontos korát nagyon nehéz meghatározni, mivel törzsének belseje üreges.
A hivatásos erdészek azonban cáfolják a fiatalember teóriáját, kutatásaik alapján a Tátrában élő legidősebb fa maximum 700 éves lehet. A szakemberek úgy vélik, a fiatal természetvédő feltételezése túl merész, amelyet nem lehet tudományosan megerősíteni.
A fiatal természetvédő azonban senkinek sem akarja megmutatni, pontosan hol található az öreg fa (az eredeti hír mellett látható híradófelvétel tanúsága szerint a turisták előtt szigorúan védett Nefcer-völgyben). A Tátrai Nemzeti Park (TANAP) igazgatója, Pavol Majko azonban megjegyzi, hogy az adott területen sűrű erdő található, amely nem zárja ki a többi fa között élő öreg fa jelenlétét.
Hirdetés
Hirdetés