Emelkedik a falopások száma a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/09/07
Hirdetés

Az idei év első félévében a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) erdészei illegális fakitermelés és favágás miatt több mint 100 személye ellen tettek feljelentést. Ezek közül több mint 60 esetben falopás miatt a rendőrség folytatta le az eljárást. Annak ellenére, hogy az erdészek állandóan járőröznek a veszélyeztetett területeken, csak az első félévben több mint 420 fát vágtak ki illegálisan.

Ezzel mintegy három focipálya méretű területtel csökkent a nemzeti park faállománya. Legrosszabb a helyzet a Tátraalja (Stráne pod Tatrami) közelében található romatelep környékén.
Az engedély nélkül kivágott erdei- és lucfenyők a helyiek kályháiban végzik. Az állami tulajdonban keletkezett kár az idei első félévben elérte a 16.230 €-t. A TANAP Állami Erdészet az esetek miatt falopás gyanújával büntetőjogi feljelentést tett ismeretlen tettesek ellen. A Magas-Tátra déli oldalán az illegális fakitermelés miatt főleg Rókus (Rakúsy) és Tátraalja romatelepei közelében keletkeznek újabb és újabb tisztások, melyek évről-évre növekszenek. 2005-től csak ezeken a helyeken több mint 1000 egészséges fát vágtak ki.
A TANAP kezelésében lévő erdőket folyamatosan pusztítják, noha a nemzeti park minden évben 2.000 köbméter tűzifát ajánl fel pályázati úton történő értékesítésre, melyet az érdeklődők saját maguk termelhetnek ki a kijelölt területen. Az előre tervezett kitermeléssel együtt a TANAP Állami Erdészet évente mintegy 8.000 köbméter fűrészárut értékesít. A fa vastagságától függően ennek ára 1,50 és 5,40 € között változik köbméterenként. A felajánlott tüzifa iránt azonban a lakosság köréből meglehetősen csekély az érdeklődés. Az illegális fakitermeléssel az állami tulajdonban okozott kár az utóbbi hét évben meghaladta a 41.000 €-t. Mivel nemzeti parkról, vagyis védett területről van szó, a TANAP szóvivője szerint a környezetben okozott károk mértéke szinte kiszámíthatatlan.
Hirdetés
Hirdetés