Trekking – öltözet és felszerelés Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/08/10
Hirdetés

Könnyű egy- és kétnapos túrák normál körülmények között: amennyiben könnyű  vagy közepesen nehéz trekkingtúrára indulunk, úgy érdemes elolvasni a túrázzvelünk.hu oldalon összefoglalt, az öltözékkel és felszereléssel kapcsolatos tanácsokat. Helyszínek: erdő, rét, szurdokvölgyek, magashegységek (nyári körülmények között).
 

Minden túra esetében figyelj oda a következőkre és hozd magaddal:
Ø  túrabakancs: amire mindenképp figyelj, hogy kényelmes legyen, jól tartsa a bokád, ne ázzon át, csak jól bejáratott bakanccsal indulj útnak hosszabb túrára.
Ø  esőkabát: nem széldzseki, hanem esőkabát! Mindenképp ajánlott még akkor is, ha száraz, napsütéses időben indulsz útnak.
Ø  hátizsák: túrahossztól és felszereléstől függően ebben tartod az élelmet, folyadékot, öltözéked és mindent, amire a túra során szükséged lehet. Egynapos túrákhoz 20-30 literes hátizsák ajánlott.

További felszerelés, mely kényelmesebbé teheti túráinkat:
Ø  túrazokni: jó minőségű túrazokni, mely a legtöbb hegymászóboltban beszerezhető
Ø  polár dzseki: ha hidegebbre fordul az időjárás, akkor nagyon jó hőszigetelő képességének köszönhetően melegen tartja a testünket. Könnyű, kis helyen elfér a hátizsákban, ezért mindenképp praktikus
Ø  aláöltözet: nagyon fontos, hogy túra során az általunk termelt izzadság gyorsan elpárologjon. A jó aláöltözet jó párologtatási képességgel rendelkezik. A hagyományos pamut pólók hamar átnedvesednek, így sokkal jobban fázunk, mivel a nedves, vizes öltözet nem jól szigetel.
Ø  kamásli: sáros, esős, csúszós körülmények között jó szolgálatot tehet. Fő funkciója, hogy meggátolja a víz vagy hó bejutását a bakancsba - ezzel szárazon tartva a lábat, ezen kívül kíméli a lábat és a nadrág szárát.
Ø  túrabot: a túrabot sziklás terepen nyújt nagy segítséget, használatával csökken az ízületek terheltsége, biztosabbá válik a mozgás, hosszú távon sok energiát nyerhetünk vele.
Ø  fejlámpa: hosszabb túrák vagy késői indulás esetében előfordulhat, hogy előre nem látható körülmények miatt kifutunk az időből. Ilyenkor jó szolgálatot tesz egy fejlámpa, mely a sötétben segít nekünk az előrehaladásban. A hagyományos kézi lámpákkal szemben a fejlámpa egy gumipánt segítségével a fejünkre erősíthető, így mindkét kezünk szabad marad. Mindenképp ajánlott!

És ami még nem árt, ha van:
Ø  hátizsákvédő: a legtöbb mai túrazsákban már található ilyen, de ha mégsem, akkor feltétlen szerezz be egyet! Esős időben senki sem szereti, ha elázik a hátizsákja és az abban tárolt holmik!
Ø  tartalék zokni: célszerű egy tartalék zoknit bepakolni, sose lehet tudni, mikor nedvesedik át a bakancs...
Ø  sapka, kesztyű: magashegyi túrákon bizonyos magasságban meglepően rossz idő és nagy szél is előfordulhat. Ilyenkor jó szolgálatot tehet egy meleg sapka és kesztyű.
Ø  napszemüveg: erős napsütés esetén a jó napszemüveg elengedhetetlen tartozék
Ø  fényvédőkrém: akár nyári, akár téli túráról van szó, ajánlott a bőr védelmében fényvédőkrémet hozni magaddal.
Hirdetés
Hirdetés