Kevesebb a szemét a turistautakon Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/08/28
Hirdetés

Peter Petras, a Rainer-réten álló Rainer-menedékház bérlője szerint a Tátrába látogató turisták az utóbbi időben mintha jobban ügyelnének a természet védelmére, a tisztaságra. „Ennek talán az is lehet az oka, hogy igyekszünk fenntartani a menedékház körül a tisztaságot, de a turistautak is tisztábbak, ezért a turisták szégyellenének eldobni akár egy kis darab papírt is. Természetesen vannak azért kivételek” – mondta Petras.
 
Véleménye szerint a legtöbb látogató a természet szeretete miatt jön a hegyekbe, és ügyel annak tisztaságára. Peter Petras az utóbbi 15 évben maga is tanúja a pozitív változásának, hiszen ennyi ideje bérli a Magas-Tátra legrégebben épült menedékházát. Bár a turisták túlnyomó többsége felelősségteljesen viselkedik a természettel szemben, meg kell azonban említeni, hogy sajnos ebben is vannak kivételek. A gondnok néha fa alá eldugdosott papírokra, élelmiszerek csomagolóanyagaira bukkan a padok alatt, vagy egyszerűen csak hátrahagynak egy kis szemétkupacot. „Elég, ha valaki hátrahagy egy poharat, kis idő múlva másvalaki mellérak egy másikat, és abban a pillanatban kialakul egy szeméthalom” – mondta Petras. Elmondása szerint nagyon érdekes, hogy a turisták képesek felvinni a hegyre több üveg folyadékot és különböző élelmiszereket, de a kiürült palackokat már nem akarják lehozni a hegyről. Nagyobb szemétgyűjtő konténer jelenleg csak a Tarajkán található, amely a Kis- és Nagy-Tarpataki-völgybe induló túrák fő kiindulópontjának számít.
A Rainer-menedékház – amely a Tarajkától mindössze néhány perces sétára található – legfőbb látogatói a kisgyermekes családok. „Néhányan csak megnézik a kunyhót, másoknak az úticélja a Téry vagy a Hosszú-tavi menedékház. Legnagyobb számban gyermekes családok és idősebbek keresik fel a kunyhót, valamint azok a turisták, akik reggel elindulnak a hegyekbe, és egy kávé után mennek tovább a völgye felé” – tette hozzá Petras. A hangulatos menedékház bérlője augusztus 11-én, szombaton rendezte meg az immár hagyományosnak mondható „Rainer-kunyhó napja” (Deň chaty) elnevezésű rendezvényt. A kedvezőtlen időjárás ellenére sok látogatót vonzott a rendezvény, melynek fő attrakciója a „Sherpa próba” nevű próbatétel, melynek során az önként jelentkezőknek egy 60 kg-os hordkerettel kellett megtenniük 300 métert a tisztáson. Petras gondolt a gyerekekre is, ők különböző vetélkedőkön és játékokban mérhették össze erejüket, tudásukat a Rainer-réten. A rendezvényről nem hiányozhatott a gulyásleves és a gorál muzsika sem.
Forrás és fotó: http://poprad.korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés