Furkota-völgy Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/08/16
Hirdetés

Felső-Wahlenberg-tó
Az egyik legkisebb nehézséggel megközelíthető tátrai völgy kétségkívül a Furkota-völgy (Furkotská dolina). Bár könnyen megközelíthető, mégsem túlságosan ismert, mivel nincs a völgyben menedékház, amely mágnesként vonzaná a turistákat. A völgybe vezető túrák ideális kiindulópontja a népszerű tátrai üdülőhely, Csorbató (Štrbské Pleso, 1350 m). A Felső turistaúton (Tatranská magistrála) a Három-forrás (Tri studničky, 1140 m) felé indulva kb. fél óra alatt juthatunk el a településről a völgybe vezető sárga jelzésű turistaút elágazásáig.

Innen kb. 3 és fél óra alatt juthatunk fel a völgy zárlatában emelkedő Furkota-csúcs alá, ahol a sziklás gerincen átjárót képező Lorenz-hágó (Bystré sedlo, 2314 m) található. Ez a hágó teszi lehetővé az átjárást a szomszédos Malompataki-völgybe (Mlynická dolona). Innen azonban hivatalosan vissza kell fordulnunk, mert a Lorenz-hágón való átkelés erről az oldalról tilos, hiszen a hágó a Malompataki-völgyből errefelé egyirányú.
A másik lehetőség a Furkota-völgy meglátogatására egy körtúra a Malompataki-völgyből a Lorenz-hágón át, majd itt visszatérni a Csorbai-tóhoz. Ebben az esetben Csorbatóról szintén a sárga jelzésen kell elindulni felfelé a Malompataki-völgyben, elhaladunk az ismert Fátyol-vízesés (Vodopád Sok, 1780 m) mellett, majd jellegzetes magashegyi terepen a völgy felső részében található, láncokkal biztosított Lorenz-hágón át érkezünk meg a Furkota-völgybe. Ebben az esetben a Furkota-völgyet a Csorbatóra történő visszaereszkedés során járjuk végig. A teljes körtúra kb. 7 órás igényes kirándulás, ami azt jelenti, hogy ez egy egész napos, viszonylag igényes turisztikai kihívás, melynek szintkülönbsége 964 méter. Ezért erre a túrára csak megfelelő erőnléttel, valamint csak megfelelő időjárási körülmények között induljunk el.
A Furkota-völgy felső harmadába úgy is eljuthatunk, ha Csorbatóról az ülőszékes felvonóval felmegyünk a Szoliszkó menedékházig (Chata pod Soliskom, 1840 m), majd onnan a kék jelzésű turistaúton kb. negyedóra alatt érjük el a sárga jelzést. Ez az útvonal ebben az irányban és visszafelé is használható.
A Furkota-völgy mintegy 5,5 km hosszú, viszonylag keskeny jégvájta völgy, melyet keleti oldalán a Szoliszkó-gerinc (Hrebeň Soliska) választ el a szomszédos Malompataki-völgytől. Nyugatról az Osztra csúcsából elágazó Zerge-hát (Kozí chrbát) képezi határát, amely a Kriván (Kriváň, 2494 m) felőli oldalon a Száraz-Vázseci-völgytől (Dolina Suchej vody) választja el. Utóbbi a Magas-Tátra legnyugatabbra elhelyezkedő völgyei közé tartozik.
A völgy alsó részében a zúgó Furkota-patak (Furkotský potok) mentén tűlevelű erdőkben haladunk. Később az erdő fokozatosan elvékonyodik, majd megérkezünk a törpefenyő régióba, amelyet fokozatosan alpesi rétek váltanak fel, majd megérkezünk a szubnivális övezetbe, melyet sziklás domborzat jellemez. Az erdő felső határán nem kerülheti el figyelmünket az itt nagy számban előforduló cirbolyafenyő, ez a zord éghajlatú övezetben élő őshonos fenyőfajta.
A Furkota-völgy legszebb ékességei a völgy tavai. Az alsó részben fekszik a két Furkota-tó (Furkotské plesá), valamint egy névtelen kis tó, amely szinte láthatatlanul bújik meg a törpefenyők között. Feljebb, már a törpefenyő zóna, valamint egy jelentős sziklaküszöb felett található az Alsó-Wahlenberg-tó (Nižné Wahlenbergovo pleso, 2053 m), majd ettől mintegy 100 m-rel magasabban, egy újabb sziklaküszöb felett a nagyobb Felső-Wahlenberg-tó (Vyšné Wahlenbergovo pleso, 2145 m). Mindkét tó festőien terül el a nekik helyt adó medencében, közelükből lélegzetelállító kilátás nyílik, különösen a Felső-Wahlenberg-tótól, amely felejthetetlen élmény mindenkinek. A tavak egy svéd tudósról kapták nevüket, aki ebben a völgyben végzett kutatásokat a XIX. század elején. A Felső-Wahlenberg-tó a második legmagasabban található állandó tó a Magas-Tátrában.
A Lorenz-hágó a Furkota-völgyből
A völgyben felfelé haladva egyre szebb kilátás nyílik a környező csúcsokra. Természetesen a legszebb kilátás a Lorenz-hágóból nyílik, amely az egész útvonal legmagasabb pontja. Innen láthatjuk egyfelől a Kriván-csoport csúcsait, másfelől, a Magas-Tátra központi része felé tekintve a Kapor-csúcsot (Kôprovský štít, 2367 m) és a Menguszfalvi-csúcsokat (Mengusovksé štíty). Lenyűgöző a betekintés a két szomszédos völgy, a Furkota-völgy és a Malompataki-völgy felső szintjeinek mélyén fekvő, azúrkék színű magashegyi tavakra.
A Magas-Tátrának ez a része különösen szép ősszel. Felső részein ekkor narancssárga színt öltenek a völgyet borító füvek, az alacsonyabb szinteken sötétzöldbe öltöznek a tűlevelű fenyők, és jellegzetesen mélyvörös színű őszi leveleivel szinte világít az egybefüggő törpefenyőből egyenként kiemelkedő berkenye. Ebben a csodálatos alpesi környezetben egészen a szezonális zárlat kezdetéig túrázhatunk. A zárlatra egyrészt azért van szükség, hogy a völgy kitett részein télen megvédje a turistákat a lavinák veszélyeitől, másrészt védje a természetet a tavaszi időszakban. Minden évben november 1. és június 15. között téli zárlat van érvényben a Magas-Tátra több völgyében, így a Furkota-völgyben is. A Furkota-völgy a Tátrai Nemzeti Parkban (TANAP) található Malompataki-völgy Nemzeti Természetvédelmi Terület (Mlynická) részeként kiemelt védettséget élvez.
Hirdetés
Hirdetés