A Tengerszem-csúcs Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/08/02
Hirdetés

A Tengerszem-csúcs
a Róth Márton-csúcsról
A Tengerszem-csúcs (Rysy, 2499 m) a Lengyel-Tátra és egyben Lengyelország legmagasabb pontja. A gránitsziklákból felépülő Tengerszem-csúcs három csúcsból áll, ezek az északnyugati orom (2499 m; innen legszebb a kilátás, az országhatáron fekszik, ez a legmagasabb pont a Tátrában, ahová jelzett turistaút vezet), a középső orom, ez egyben a főorom (2503 m; ez már teljesen szlovák területen van) valamint a délkeleti orom (2473 m, szintén szlovák területen).

A csúcs északi falát néhány jellegzetes, általában havas vályú barázdálja, néhányan (tévesen) ezekből eredeztetik a csúcs lengyel (és szlovák) nevét. Valójában azonban azokról a jól kivehető repedésekről (rys), vályúkról, kéményekről és más hasonló képződményekről kapta lengyel nevét, amelyek Dénes-csúcs (Niżnie Rysy) és a Nagy-Békás-csúcs (Żabi Szczyt Wyżni) gránitfalán láthatóak.
A Tengerszem-csúcs az egyik legszebb kilátást biztosító csúcs a Tátrában. A csúcsról több mint 100 csúcsot, valamint a környező völgyekben fekvő tavakat láthatunk körös-körül. Különösen látványos a Tátra-csúcs (Vysoká) lenyűgöző masszívuma, a Ganek-karzat (Galéria Ganku) sziklaplatója, a Gerlachfalvi-csúcs (Gerlachovský štít), valamint a Magas-Tátra szlovák oldalon fekvő távolabbi csúcsok, köztük a Lomnici-csúcs (Lomnický štít), a Jég-völgyi-csúcs (Ľadový štít) és a Nagyszalóki-csúcs (Slavkovský štít). Északkelet felé a Bélai-Tátra gerince zárja a látóhatárt.
A Tengerszem-csúcsra a lengyel oldalról vezető turistaút technikailag és fizikálisan nehéz útvonal. Megfelelő fizikai felkészültség, illetve tátrai tapasztalat hiányában senkinek sem ajánlott. Annak érdekében, hogy a túrát még sötétedés előtt befejezzük, ennél a túránál az átlagosnál is fontosabb a megfelelő időjárási körülménynek közötti, kora reggeli indulás. Az út nyomvonalán csúszós, éles sziklák, az év több hónapjában pedig sok helyen jegesedés vár ránk. A legnehezebb részeken láncok segítenek a csúcs elérésében.
Az útvonal északról: a piros jelzésű turistaúton a Halas-tótól (Morskie Oko) juthatunk fel a csúcsra (a menedékháztól kb. 4 óra). Útközben elhaladunk a Tengerszem (Czarny Staw pod Rysami) mellett. A Tengerszem-csúcsi-katlan (Kotle pod Rysami) és az útvonal néhány magasabban fekvő része még nyár elején is hóval borított lehet. A meredek sziklafalakon láncok, sziklahágcsók segítik a haladást. A nyári turistaszezonban (június 15. és október 31. között) a csúcsról a Békás-tavi-völgyön (Žabia dolina mengusovská) át a Poprádi-tavat (Popradské pleso) érintve lemehetünk egészen Csorbatóig (Štrbské Pleso). A Tengerszem-csúcs szlovák oldalán, a csúcs, pontosabban a Hunfalvy-hágó (sedlo Váha) alatt található a legmagasabban fekvő tátrai menedékház, a jelenleg felújítás és bővítés alatt álló, csak nyáron nyitva tartó Hunfalvy-völgyi menedékház (Chata pod Rysmi, 2250 m).
A Tengerszem-csúcsról szóló részletesebb információk itt olvashatók.
Hirdetés
Hirdetés