Uráli bagoly a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/07/06
Hirdetés

Május 30-án a kora reggeli órákban a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) helyszíni bejárást végző munkatársai a Liptói-Tátrában található Száraz-völgy Nemzeti Természetvédelmi Terület határán két uráli bagoly (Strix uralensis) jellegzetes hangjára figyeltek föl. Kis idő elteltével meg is pillantották az egyik madarat egy hatalmas fenyőfa ágai között. Viselkedésük és izgatott rikácsolásuk arra utalt, hogy fiókák lehetnek a közelben.
 
Mivel ez a bagolyfajta a fészek közelében nagyon agresszív, gyakran az embert is megtámadja, ezért a szakembereknek nagyon óvatosan kellett eljárniuk. Sikerült megfigyelni, amint az egyik bagoly a zsákmányolt rágcsálóval a szájában visszatért a fészekbe. 
Végül hosszas keresés után sikerült megtalálni az egyik, már serdülő korú fiókát, aki a faodúban lévő fészket elhagyva egy hatalmas fenyő ágán ült. Az uráli bagoly nagyon ritka madár a Liptói-Tátra liptói részében. Az utóbbi években ez a faj keletről nyugatra terjesztette ki fészkelési területét, köszönhetően a számukra készült, testre szabott kifüggesztett odúknak. A jövőben remélhetően a TANAP területén is egyre többször találkozhatunk ezzel a gyönyörű madárral.
Forrás és fotó: http://www.spravatanap.org
Hirdetés
Hirdetés