A csorbatói nagysánc felújítása Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/07/19
Hirdetés

A csorbatói téli stadionban évek óta egyre rosszabb állapotban sínylődő egykori nagysánc (HS 130) a közelmúltban új borítást kapott, a környékről eltűntek a rozsdás vasszerkezetek. Úgy tűnik azonban, a síugrók már nem fognak ugrani ezen a sáncon, mivel a nagysánc sportolásra alkalmassá tétele hatalmas költségekkel járna.

A síugróstadion jelenleg két részből áll. Az egyik a napjainkban is használt HS 100-as kissánc, megfelelő technikai háttérrel, a másik az „alvó óriás”, az egykori HS 130-as nagysánc. Ez az évről évre rosszabb állapotba kerülő sánc hosszú éveken keresztül rontotta a népszerű tátrai üdülőhely arculatát. Az első változás akkor következett be, amikor a település Csorba községhez került. A nagysáncról eltűntek a régi, korhadt deszkák, új borítást kapott, az érkezési zóna környékéről eltávolították a régi, rozsdás lelátókat. „Fokozatosan szeretnénk átalakítani ezt a területet úgy, hogy az ide érkezők embereket jó érzéssel töltse el, ha a sáncra pillantanak” – mondta Michal Sýkora, Csorba község polgármestere. A nagysáncot ebben az állapotában nem lehet síugrásra használni, jelenlegi ez veszélyes lenne a sportolókra nézve. „Ahhoz az időszakhoz képest, amikor a nagysánc épült, megváltozott az ugrás technikája, a berendezések, mindezeknek köszönhetően a sportolók egyre hosszabbra és magasabbra repülnek. A síugrás mai technikájához, a mai ugrások magasságához ez a sánc nem lenne elég biztonságos. Nem felel meg a ma alkalmazott szabványoknak, nagy arányú rekonstrukcióra lenne szükség” – mondta a sánc gondnoka. A jelenlegi helyreállítási munkák után a sáncot a bungee jumping szerelmesei vehetik birtokba.
A csorbatói nagysánc 1966-ban épült, az 1970-ben megrendezett északi sí-világbajnokság alkalmából. A világbajnokság versenyeit különböző források szerint hihetetlenül nagy számú, közel 140 000 néző nézte végig, ami rekord volt az akkori síugróversenyeken.
A nagysáncon rendezett utolsó versenyt 1999-ben láthatták az érdeklődők, a Téli Universiade során. A kisebbik sáncot 2000-2002 között felújították, a nagysánc viszont alapos felújításra szorul, a nekifutó lejtőtől az érkezési zónáig.
Forrás és fotó: http://www.cas.sk
Hirdetés
Hirdetés