Kis-Tarpataki-völgy Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/06/14
Hirdetés

A lépcsőzetes felépítésű Kis-Tarpataki-völgy (Malá Studená dolina) a Magas-Tátra keleti részén található. Hossza kb. 4,5 km, keleti oldalán a Lomnici-gerinc (Lomnický hrebeň), nyugatról pedig a Közép-gerinc (Prostredný hrebeň) határolja. Amennyiben ebbe a völgyben szeretnénk túrázni, ideális kiindulópont lehet Ótátrafüred (Starý Smokovec) vagy Tátraerdőfalva (Tatranská Lesná).
 
Ótátrafüredről a zöld jelzésen lehet feljutni a Tarajkára (Hrebienok, 1285 m), de választhatjuk a kényelmes lehetőséget, az ismert tarajkai siklót. Tátraerdőfalváról a Tar-patak mentén vezető sárga jelzésű turistaúton kb. másfél óra alatt jutunk el a Tarpataki-vízesésekhez, majd ennek közelében csatlakozhatunk a Tarajkáról erre vezető Felső turistaúthoz (Tatranská magistrála), ahol tulajdonképpen a Kis-Tarpataki-völgy kezdődik. A völgy alsó küszöbén található az Óriás-vízesés (Obrovský vodopád), melynek hangja és ereje figyelmezteti a turistákat arra, hogy a természet erőit tisztelni kell.
A Felső turistaúton a Tarajkáról kb. 1 óra alatt érjük el a Zamkovszky-menedékházat (Zamkovského chata, 1475 m), amely nem csak felfrissülést nyújtó ételekkel és italokkal, de szálláslehetőséggel is szolgál. A menedékházat 1943-ban építette a híres hegymászó és hegyi vezető, Zamkovszky István. Jelentősége a II. világháború idején nőtt meg, amikor partizánoknak, zsidó családoknak és politikai menekülteknek nyújtott menedéket. Napjainkban a völgy torkolatában álló menedékház kedvelt kirándulóhely, különösen népszerű célpont kisgyermekes családok számára.
A Kis-Tar-patak
A völgy felső részébe a Kis-Tar-patak mentén vezető zöld jelzésű turistaúton juthatunk el. A fenyők egyre kisebbek és karcsúbbak lesznek, míg el nem érjük a törpefenyő zónát, ahol tipikus alpesi növényzet lelt otthonra. Fokozatosan megnyílik a látóhatár, egyre szebb kilátás kínálkozik a völgyet övező masszívumokra, és természetesen visszafelé is egyre varázslatosabb a táj.
Az addig fokozatosan emelkedő ösvény egyszerre csak meredeken emelkedni kezd, ekkor érkezünk meg a Nagy és Kis-kaptató (Veľký a Malý svah) nevű jelentős törmeléklejtőre. A kihívást jelentő emelkedőt leküzdve érkezünk a völgy legjellegzetesebb pontjára, a Téry-menedékházhoz (Téryho chata, 2015 m). Az 1898-ban épült menedékházat Majunke Gedeon tervezte, építése idején a legmagasabban fekvő épület volt a mai Szlovákia területén. Nevét Téry Ödön orvosról és lelkes hegymászóról kapta, aki még a magyar időkben jelentős mértékben járult hozzá a magas-tátrai turizmus fejlesztéséhez. Nincs olyan túrázó a Kis-Tarpataki-völgyben, aki ne állna meg itt néhány percre, és ne szívná magába a hely szellemét. Mások az éjszakát is a menedékházban töltik, melynek környéke még inkább kiemeli szépségét. Ebben az Öt-tavi-katlan nevű katlanban fekszik a Szepesi-Öt-tó (Päť spišských plies), melyek jéghideg, kristálytiszta vizében a katlant övező csúcsok mesebeli látványt nyújtanak.
Jég-völgyi-csúcs
A Kis-Tarpataki-völgy zárlatában két fontos csúcs található, a Magas-Tátra harmadik legmagasabb csúcsa, a Lomnici-csúcs (Lomnický štít, 2634 m), valamint a magasság szerinti sorrendben utána következő Jég-völgyi-csúcs (Ľadový štít, 2627 m). Ezekre a csúcsokra nem vezet jelzett turistaút, de ha van még erőnk, akkor a menedékháztól folytathatjuk utunkat. Az innen induló sárga jelzésű turistaút a Vörös-torony-hágóba (Priečne sedlo, 2352 m), majd onnan a Nagy-Tarpataki-völgyben (Veľká Studená dolina) lévő Hosszú-tavi menedékházhoz (Zbojnícka chata, 1960 m) vezet. A Nagy-Tarpataki-völgyön keresztül gond nélkül visszatérhetünk a Tarajkára. Ez az útvonal időigényes, fizikailag megterhelő, ezért legyünk óvatosak, ne becsüljük túl saját erőnket. A Vörös-torony-hágó többnyire a szédülékeny turistáknak okoz nehézséget, ezért az átjáró alatti meredek, szinte függőleges sziklákon láncok segítik a feljutást.
Amennyiben továbbra is a zöld jelzést követjük, a Kék-tavacska (Modré pleso, 2157 m) mellett elhaladva juthatunk fel a Kis-Nyereg-hágóba (sedlo Sedielko, 2376 m). Ez az út talán még az előzőnél is nehezebb, mert a hágón át kb. 5 órás, a Jávor-völgy (Javorová dolina) erdőin át Javorinára (Tatranská Javorina) vezető ereszkedés vár még ránk. A Jávor-völgyben nincsenek turista létesítmények, semmi jele a civilizációnak, ha ezt az utat választjuk, tudni kell, hogy elég erő és kitartás szükséges a lejövetelhez.
A Kis-Tarpataki-völgy az a völgy a Tátrában, amely igazán megérdemli, hogy minden turista célpontja legyen. Megfelelő terepet kínál a kevésbé jártas túrázóknak, valamint a kihívásokat kereső hegymászóknak egyaránt. A völgyben együtt látható annak festő szépsége, ugyanakkor a természet félelmetes ereje is, itt túrázva rögtön megértjük, miért ejti rabul annyi ember szívét.
Hirdetés
Hirdetés