Fakivágás miatti korlátozások a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/05/22
Hirdetés

A betűzőszú elterjedése következtében újabb, a turistautak közelében álló kiszáradt fenyőfák kivágása vált szükségessé a Tátra Nemzeti Parkban. Az elmúlt évben a TANAP Állami Erdészet dolgozói több mint 9000 elszáradt fát vágtak ki a nemzeti park hat útvonala mentén. A legtöbb fát a Tátralomnicról a Tar-pataki-vízesésekhez vezető kék jelzésű turistaút mentén vágták ki. Több mint 1500 fát vágtak ki az Ótátrafüredről a Felkai-völgybe vezető sárga jelzésű turistaút mentén.

Ebben az évben a Tátraszéplakról a Felkai-tóhoz vezető zöld jelzésű turistaúton, a Tarajkáról a Kő-pataki-tóhoz vezető Felső turistaúton, a Start átszállóállomástól a Kis-Morgás-hágón át a Kő-pataki-tóhoz vezető kék jelzésű turistaúton, valamint a Tátraerdőfalváról a Tar-pataki-vízesésekhez vezető sárga jelzésű turistaúton kell fakivágásra számítani.
Mivel a fenitek közül egyetlen turistaúton sincs lehetőség kerülőút kijelölésére, a favágás idején az érintett szakaszokon korlátozhatják a turisták mozgását. Az ilyen korlátozás ideje az egyes szakaszokat tekintve nem haladhatja meg az egy órát. A favágást végző TANAP Állami Erdészet, valamint a fák elszállítását végző cég között létrejött megállapodás értelmében ezekre a munkákra május 7. és július 31. között kerül sor. A TANAP arra kéri a turistákat, hogy saját biztonságuk érdekében tartsák tiszteletben az információs táblákon olvasható korlátozásokat, valamint a TANAP dolgozóinak szóbeli utasításait.
Forrás és foto: http://www.lesytanap.sk
Hirdetés
Hirdetés