Ki fizeti a mentést a hegyekben? Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/03/27
Hirdetés

Szlovákiában 2006. január 1-én lépett életbe a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) munkáját szabályozó törvény, amely előírja, hogy 2006. július 1-től (a kiskorúakat és a cselekvőképességet kizáró gondnokság alatt lévőket kivéve) fizetni kell a hegyi mentésért. De kinek és milyen esetben kell fizetni a hegyekben történt mentésért?


A Hegyi Mentőszolgálat beavatkozása két összetevőből áll: egészségügyi és műszaki beavatkozás. Az egészségbiztosító által fizetett egészségügyi beavatkozás alapja a kötelező egészségbiztosítás, beleértve a helikopteres mentést is, amennyiben azt sürgős orvosi ellátás céljából veszik igénybe. Amennyiben a helikoptert személy vagy személyek keresése, kimentése, vagy a mentőegységek és a mentési anyagok szállítása céljára, összefoglalva műszaki mentés céljára veszik igénybe, abban az esetben az érintettnek, vagy a biztosítójának kell megfizetni a mentési költségeket. A műszaki mentés körébe az alábbiak tartoznak:
- a riasztás és a mentési művelet végrehajtása során keletkezett költségek;
- a veszélyben lévő személyek keresése és kiemelése során felmerült költségek;
- a bajba jutott személynek nyújtott elsősegélynyújtás költségei, kivéve azon költségeket, amelyek az egészségügyi alapellátás körébe tartoznak (pl. az orvos munkája, a gyógyszerek);
- a legközelebbi egészségügyi intézménybe, vagy közvetlenül az egészségügyi intézménybe történő szállítás költségei;
- a legtragikusabb esetben a földi maradványok elszállítása.
Ennek során nem számít, hogy a turista betartotta-e vagy sem a Hegyi Mentőszolgálat biztonsági előírásait. Az egészségügyi és a mentési beavatkozás között nem mindig egyértelmű a határ. Mikor és ki dönti el, hogy a helikopteres mentést kifizeti-e az egészségbiztosító (magyarul sürgős orvosi ellátásnak minősítik-e), vagy pedig az érintettel, annak családjával, esetleg kereskedelmi biztosítójával fizettetik meg? Jozef Janiga, a HSZ vezetője elmondta, hogy a sürgős orvosi ellátást igénylő esetekben a Helikopteres Mentőszolgálat (Vrtuľníkovej zdravotnej záchrannej služby, VZZS) helikopterének bevetéséről a Helikopteres Mentőszolgálat Regionális Műveleti Központja hozza meg a döntést. Amennyiben a helikoptert sürgős orvosi ellátás céljából veszik igénybe, és a helikopteren szállított sérültnek orvosi segítségre van szüksége, a beavatkozást a beteg kötelező egészségbiztosítása finanszírozza, ugyanúgy, mint amikor mentőautó megy ki a betegért.  
A mentőhelikopternek műszaki mentés céljára történő alkalmazásáról viszont a HZS dönt. Mindkét szervezet a balesetről rendelkezésre álló információk alapján hozza meg a döntést. A beavatkozás tehát nem automatikus, vagyis ez nem jelenti azt, hogy aki a Helikopteres Mentőszolgálatot hívja, az nem fog fizetni, de aki a Hegyi Mentőszolgálatot hívja, az fizetni fog. Mindegy, hogy valaki a 112-es (EU központi segélyhívó szám), a 18 155-ös (VZZS központi segélyvonala), a 155-ös (mentők) vagy a 18 300-as (HZS segélyvonala) telefonszámot hívja, minden hívás a Műveleti Központba fut be, ezért csakis a Regionális Műveleti Központ tud helikoptert küldeni a helyszínre. A mentőszervezetek minden esetben megbeszélik a történteket, és közösen határoznak a szükséges lépésekről.
A Szlovákiában megkötött hegyi balesetbiztosítás Szlovákia hegyvidéki területein, a HZS hatálya alá tartozó hegységekben (Magas, Liptói- és Bélai-Tátra, Kis- és Nagy-Fátra, Alacsony-Tátra, Szlovák Paradicsom, Pieninek, Beszkidek) érvényes.
Kapcsolódó bejegyzés: Fontos tudni - Biztosítás a hegyekben
Hirdetés
Hirdetés