Fokozott lavinaaktivitás a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/03/19
Hirdetés

Fotó: HZS
A hegyekben is tapasztalt erős felmelegedés miatt az elmúlt hétvégén megnőtt a lavinák esélye a Tátrában, emiatt szombat délután 3-as fokozatú lavinaveszély volt érvényben. Számos lavina futott le, főleg a füves lejtőkön, mint ahogy történt ez a Liptói-Tátrában, a Zsári-völgyben is. Itt vasárnap délután 17:00-kor szakadt le egy alaplavina a Jalóci-domb (Jalovecký príslop) közismert lavinalejtőjéről, veszélyeztetve ezáltal a Zsári menedékházhoz vezető jelzett turistautat. Szerencsére abban a pillanatban senki nem tartózkodott az érintett útszakaszon, ezért a lavina nem követelt áldozatot.
 
A lavinamező hossza 900 m, lerakódásának hossza 400 m, szélessége 20 m, magassága pedig helyenként 6 méter volt. Ebben az időszakban az ilyen lavinák – az elmúlt 2 tél hószegény időjárása ellenére is – nem számítanak rendkívülinek.

Zsári-völgy, március 16, péntek; piros keretben a megroppant hómező
A szerkesztő megjegyzése:
Március 16-án, pénteken néhány barátommal éppen a Zsári-völgyben túráztunk. A menedékházhoz közeledve láttunk a hegyoldalban egy érdekes felszínű hófoltot (lásd a fotón piros keretben), beszéltünk is róla, hogy úgy tűnik, mintha ott megroppant és rövid szakaszon megindult volna a hó, de nem tudott felgyorsulni, valami megállította. Úgy tűnik, a szombat-vasárnapi felmelegedés megadta a hiányzó lendületet annak a megroppant hómezőnek, és jókora alaplavinaként hozta le a völgy mélyére egészen a turistaútig (lásd HZS felvétele).
Hirdetés
Hirdetés