Újdonság – Szlovák lavinatérkép Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/02/08
Hirdetés

A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) és a hiking.sk weboldal együttműködésében mostantól a felvidék alpesi terepein előforduló lavinapályákat is megjeleníthetjük a turistickamapa.sk weboldalon. A hegyekben történő, téli időszakban végzett bármilyen mozgás szorosan kapcsolódik a lavinaveszélyhez. Biztonságunk és a lavinák elkerülése érdekében fontos tájékozódni az aktuális lavinahelyzetről, valamint arról is, hogy egyes területen mennyire valószínű lavina elindulása.

Ezeket az információkat is tartalmazza ez a térkép, melyen a HZS lavinaközpontja és a hiking.sk weboldal munkatársai két évet dolgoztak.
A téli turistáknak szánt térképen három kategóriába sorolták a lavinákat, azok gyakorisága szerint. A három kategóriát három különböző színnel, valamint azok kombinációjával jelölték (magyarázat a bejegyzés végén). A lavinalejtőkön megrajzolták a feljegyzett leghosszabb lavinák útvonalát is, annak érdekében, hogy a turisták és a síalpinisták egyértelműen lássák, hogy tervezett útvonaluk potenciálisan lavinaveszélyes zónába tartozik-e.
A lavinák gyakorisága mellett az előugró menüből hasznos információhoz juthatunk a lavinapálya pontos helyéről, a helyszín megnevezéséről, a lavina irányáról, maximális és átlagos lejtéséről, a lavinamező kategória (szám és szín) besorolásáról, valamint láthatjuk az adott területre kiadott aktuális lavinaveszélyt is. Ezeket az információkat, valamint az időjárás-előrejelzést figyelembe véve a turisták és síalpinisták nagyobb biztonsággal tervezhetik túráikat. A térképen jelölt lavinapályák Szlovákia alpesi területeinek azon részét mutatják, ahol korábban már előfordultak lavinák. A jelölt hosszúság a feljegyzett leghosszabb lavinát jelöli. A magashegyi terepeken azonban olyan területeken is előfordulhatnak lavinák, melyek nincsenek jelölve a térképen. Ez azt is jelenti, hogy a lavinapályákon kívül történő mozgás nem jelenti feltétlenül azt, hogy ott nem fordulhat elő lavina.
A térkép megalkotói minden látogatónak azt javasolják, hogy saját biztonságuk érdekében csak olyan mértékű lavinaveszély megléte esetén lépjenek lavinaveszélyes terepre, amellyel kapcsolatban megfelelő tapasztalattal rendelkeznek. Minden látogatónak ajánlják a napjainkban beszerezhető megfelelő lavinamentési eszközök (hólapát, lavinaszonda, jelző készülék) használatát. Lavinaveszélyes területen az ilyen terepen előírtak figyelembevételével, csoportosan mozogjanak. A készítők nem vállalnak felelősséget a térkép használata során bekövetkezett balesetekért. Az alpesi terepen történő mozgás mindig veszélyes, és a hirtelen bekövetkező természeti jelenségek sérülést vagy akár halált is okozhatnak. A magashegyi terepen minden látogató csak saját felelősségére és saját kockázatára mozoghat.
A térkép színjelöléseinek értelmezése:
Kék szín (hármas kód): lavinák ritkán fordulhatnak elő.
Sárga (kettes kód): lavinák gyakran előfordulhatnak.
Piros (egyes kód): lavinák nagyon gyakran előfordulhatnak.
Sárga a kékben: a ritkán előforduló lavinák gyakori iránya.
Piros a sárgában: a gyakran előforduló lavinák igen gyakori iránya.
Piros a kékben: a ritkán előforduló lavinák igen gyakori iránya.
A lavinatérkép egyetlen kattintással elérhető a www.magas-tatra.info oldal „Hasznos linkek” menüjéből!
Forrás és foto: http://www.hzs.sk
Hirdetés
Hirdetés