A téli útvonalak és létesítmények gondozása Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/02/02
Hirdetés
A lehullott hó mennyisége jelenleg nem akadályozza a turistákat a télen is használható turistautakon történő túrázásban a Tátrai Nemzeti Parkban (TANAP). Bár november 1-től a Magas-Tátra egész területén téli szezonális zárlat van érvényben, a menedékházakhoz vezető utak és néhány egyéb útvonal azonban télen is használható. Kivételt csak a Hunfalvy-völgy menedékház jelent, hiszen a házhoz vezető piros jelzésű turistaút magával a házzal együtt a téli szezonban zárva van (a menedékház jelenleg felújítás miatt amúgy is zárva tart – a szerk.).
A jelzett turistautak azon szakaszain, amelyet nem érint a szezonális zárlat, a lavinaviszonyokat figyelembe véve bátran túrázhatnak a téli Tátra szerelmesei. A téli túrázás feltételeinek megteremtéséért a TANAP Állami Erdészet munkatársai a felelősek. A szakemberek a téli szezonban kb. 20 km hosszúságú turistaúton alkalmazzák a hóba szúrt karókkal történő útjelzéseket, főleg az olyan erdőmentes részeken, ahol a kőre festett útjelzés a hó miatt télen nem látható. Az ily módon jelölt útvonalak hossza mindig az aktuális hóhelyzettől függ. Szintén a TANAP munkatársai végzik a hidak, a turistáknak menedéket nyújtó esőbeállók, védkunyhók, valamint az információs táblák hómentesítését is.
A nyáron megszokott színjelzéssel ellátott karókkal jelzik pl. a Malompataki-völgyben a Fátyol-vízesésig vezető ösvényt, vagy a Menguszfalvi-völgyben a Tengerszem-csúcsra vezető turistaúton a Hincói-szikla nevű hatalmas szikláig vezető utat. Szintén karókkal jelzik a Felkai-völgyben a Sziléziai-házhoz vezető zöld jelzésű turistautat az erdő felső határától, valamint az Ótátrafüredről szintén ide vezető sárga jelzésű turistautat. Ezen kívül karókkal jelzett a Felső turistaútnak a Tarajka és a Sziléziai-ház közötti szakasza az erdő felső határától, valamint a Felső turistaút Lomnici-kilátó – Kő-pataki-tó közötti része. Ugyanezt az útjelzést alkalmazzák a Zöld-tóhoz vezető sárga jelzésű turistaúton az erdő felső határa felett. Ne feledkezzünk meg a Nagy- és Kis-Tarpataki-völgyről sem, amelyekben a Hosszú-tavi, illetve a Téry-menedékházhoz vezető téli utakat szintén karókkal jelölik, hiszen ezekhez a menedékházakhoz vezet a leghosszabb télen bejárható útvonal a Magas-Tátrában.
A Hegyi Mentőszolgálat (HZS) figyelmeztet, hogy a Magas-Tátrában jelenleg 50-100 cm új hó található, amelynek nem túl jó a tapadása. Jelenleg (február 2-án) az 5 fokozatú nemzetközi skálán kettes fokozatú, vagyis mérsékelt lavinaveszély van érvényben. Lavina megindulása csak a meredek, füves, szélvédett lejtőkön valószínű, síelők vagy turisták által okozott túlterhelés következtében. Kisebb spontán lavinák előfordulhatnak. Általában kedvező viszonyokat találunk a túrázáshoz, de ügyelnünk kell a helyenként előforduló veszélyzónákra (pl. homorú lejtők).
Hirdetés
Hirdetés