Halálos lavina a Lengyel-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/02/19
Hirdetés
Február 19-én, vasárnap délelőtt, 11 óra után súlyos lavinabaleset történt a Lengyel-Tátrában. A lavina a Goryczka-völgy (Dolina Goryczkowa) délnyugati mellékvölgye, a Disznó-katlan (Świński Kociół) északkeleti részén, a Marcinowsky-vályúban (Żleb Marcinowskich) söpört végig. A Konrád-völgyet és a Goryczka-völgyet összekötő sítúra-útvonalon három személy, két nő és egy férfi sítúrázott, amikor mindhármukat elsodorta a lavina.

A csoportból a két nő maradt a hó alatt, a férfi ki tudta magát szabadítani a hó fogságából, majd a Gáspár-csúcsról megérkező hegyimentőkkel közösen ásták ki az első áldozatot. A hölgy a baleset során elvesztett az eszméletét, de később visszanyerte azt, helikopterrel azonnal a zakopanei kórházba szállították.
Pár perc múlva sikerült kiásni a másik nőt is a hó alól, aki azonban ekkor már nem adott életjelet. Azonnal megkezdték az újraélesztést, és miután leszállt vele a helikopter, egy sürgősségi mentőgépkocsival szállították kórházba. Az orvosok jelenleg (hétfő délelőtti hír) is küzdenek az 52 éves, zakopanei illetőségű nő életéért, vasárnap két alkalommal is leállt a szíve, továbbra sincs eszméleténél.
Kedd reggeli hír: az orvosok erőfeszítései ellenére a vasárnap lavinabalesetet szenvedett hölgy hétfőn éjjel a kórházban elhunyt. A vizsgálatok szerint a tragikusan végződött lavinát minden valószínűség szerint ők maguk indították el.
A mentőakcióban 20 hegyimentő vett részt. A Tátrában ma erős szél fújt, emiatt nem üzemelt a Gáspár-csúcsra közlekedő felvonó sem. Emelkedett a hőmérséklet, jelenleg hármas fokozatú lavinaveszély van érvényben. A Marcinowsky-vályú alatt vezet a Konrád-tisztás irányába vezető sífutópálya. 1956-ban lavina söpört végig a vályún, amely az Alsó-Goryczka-laposon (Goryczkowa Rówień Niżnia) megölt 5 embert, köztük a tisztáson található menedékház gondnokát is.
Forrás és fotó: http://24tp.pl
Hirdetés
Hirdetés