Gleccsert fedeztek fel a Magas-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2012/02/28
Hirdetés

A Zöld-tó feletti völgyek, a Nagy-Papirusz-völgy és a Réz-pad-katlan híresek hosszan tartó hótakarójukról, előbbiben évekkel ezelőtt még a nyári hónapokban is rendszeresen síversenyeket rendeztek. A Késmárki-csúcs, a Villa-gerinc, a Lomnici-csúcs és a Fecske-torony által közrefogott, ezért szinte egész évben árnyékban lévő Réz-pad-katlan az egyik legrejtettebb katlan a Tátrában.

Szakmai körökben évek óta szóbeszéd tárgya volt, hogy a katlanban egész évben megmaradó hó tulajdonképpen nem más, mint egy mai tátrai gleccser. Egy szakmai folyóiratban közétett kutatási eredmények arról tájékoztatnak, hogy ebben a kietlen katlanban egy miniatűr gleccser nyomaira bukkantak lengyel tudósok.
Bogdan Gądek és Andrzej Kotyrba geomorfológus 500 MHz frekvenciájú elektromágneses hullámok segítségével vizsgálta át a területet. Kutatásaik során megállapították, hogy a kőréteg alatt egy elrejtett jégréteg, ún. glacieret (miniatűr alpesi gleccser, másképpen egy gleccserre hasonlító jégfelhalmozódás) található. Radarral rögzítették a miniatűr gleccser belső szerkezetét a hidrotermális jellemzőivel együtt. A 2025-2120 méter tengerszint feletti magasságban fekvő gleccser nagysága 150 000 köbméter, legnagyobb szélessége eléri a 18-20 métert. Későbbi kutatásoknak, fúrásoknak kell megállapítani, hogy ez a miniatűr gleccser vajon egy jégkorszaki gleccser maradványa-e, vagy esetleg később keletkezett. A most felfedezett gleccser még nyáron sem látható, mivel hatalmas sziklafalak alatt fekszik, amelyek megvédik a napfénytől, a gleccsert borító törmelékréteg pedig jó szigetelőréteget képez, megóvja a napfénytől és a melegtől.
Alpesi gleccserek utoljára a negyedkori eljegesedés idején alakultak ki a Tátrában, amelyek lehúzódtak a völgyekbe. A Magas-Tátrában összesen 41 gleccser volt, amelyek a folyók és patakok munkájával együtt alakították ki a hegység mai arculatát, a hegygerinceket és a völgyeket. Ezek a gleccserek a korai holocén korban megolvadtak, ekkor alakultak ki a ma is ismert gleccsertavak.
Hirdetés
Hirdetés