Kék jelzések helyreállítása a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/11/14
Hirdetés
A Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (TANAP) munkatársai az idei nyáron összesen 218 km kék jelzésű turistaúton állították helyre, vagy festették fel új helyre a turistaút színjelzését. „A turistautak jelzésére szintetikus festéket használunk, melynek a tartóssága természeti környezetben viszonylag rövidnek mondható. Emiatt négyévente szükség van a különböző színjelzések felújítására” – mondta Dominik Michalík, a TANAP munkatársa.

A festék elkopásán túl ilyenkor pótolják a szélviharok, illetve a betűzőszú által elpusztított fákon lévő jelzéseket is. Ebben az évben azokon a részeken kellett a legtöbb jelzést pótolni, ahol az erdészek eltávolították az elszáradt fenyőfákat. A Tervek szerint jövőre, 2012-ben 200 km zöld jelzés felújítására kerül majd sor. A TANAP Állami Erdészet hatáskörébe mintegy 740 km jelzett turistaút tartozik, főleg a Magas-Tátrában, illetve a Pieninekben és a Szepesi-Magura egy részén is.
A Tátra szlovák oldalán négy különböző színnel – piros, kék, zöld és sárga – jelölik a turistautakat. Ezek közül a leghosszabb, valamivel több, mint 218 km a most felújított kék jelzés. A leghosszabb, folyamatosan azonos színnel jelzett turistaút a Felső turistaút (Magistrále). Ez a Liptói-Tátrában, a Jalóci-völgy torkolatánál kezdődik, és a Tátra déli lába alatt egészen a Nagy-Fehér-tóig vezet, mint 72 km. hosszban.
Hirdetés
Hirdetés