Zárva tartó gyógyszertárak a Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/10/27
Hirdetés
A Magas-Tátra településein lakók, az ott pihenő turisták munkaidőn kívül és hét végén a Tátra-körút mentén nem tudnak hozzájutni a szükséges gyógyszerekhez. Ezekben az időszakokban egészen Poprádig kell utazniuk, ha gyógyszert szeretnének kiváltani vagy vásárolni. A gyógyszerészek azt mondják, hogy az állandó gyógyszertári ügyelet abszolút veszteséges volt, ezért döntöttek a megszüntetése mellett.

A Tátrában lévő három gyógyszertár közül egyik sincs nyitva délután 16.00 óra után, illetve a hétvégén és ünnepnapokon. Egy helyi lakos elmondta, hogy meglehetősen bosszantó ez a helyzet, és nem értik, hogy a három közül legalább az egyik miért nincs nyitva nyitvatartási időn kívül is. Nem tartják jó megoldásnak, hogy egy beteg ember volán mögé üljön, és egészen Poprádig utazzon a szükséges gyógyszerekért. Más lakosok viszont azt mondják, már megszokták ezt a helyzetet, és alkalmazkodtak a körülményekhez.
Az ótátrafüredi gyógyszertár dolgozói azzal érvelnek, hogy egyáltalán nem volt kifizetődő a hosszabb nyitva tartás, hiszen délután 3 óra után általában már senki sem nyitotta rájuk az ajtót. A csorbatói gyógyszertár tulajdonosa elmondta, hogy három sebtapasz eladása nem termelte ki a dolgozók bérét és a felhasznált energia árát. Véleménye szerint akkor érné meg a hétvégi nyitvatartás, ha a Tátra tele lenne turistával, mostanában azonban erről nem beszélhetünk.
Tátraváros polgármestere ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy az önkormányzat nem kötelezheti a gyógyszertárakat a hosszabb és a hétvégi nyitvatartásra. Ezt a tulajdonosok döntik el, semmilyen törvény nem kötelezi őket ilyenre. Csak a gazdasági érdek számít, a város vezetőinek pedig tudomásul kell venniük, hogy a magánvállalkozóknak nem érdekük veszteséget termelni.
Az orvosi ügyelet jelenleg még zavartalanul működik Ótátrafüreden, bár ennek a jövője is veszélyben van. Az egészségügyi miniszter ugyanis azt javasolja, hogy az orvosi ügyeletek csak este 22.00 óráig tartsanak nyitva. Az ügyeletes orvos szerint a Magas-Tátrában meglehetősen merev és gyenge az orvosi ellátás, ráadásul a betegeknek munkaidő után a 14 km-re lévő Poprádra kell utazniuk a felírt gyógyszerekért.
Hirdetés
Hirdetés