Megemlékezés a hegyek áldozatairól Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/10/24
Hirdetés
A Tátrai Nemzeti Park Állami Erdészet (TANAP), mint fenntartó szervezésében hagyományosan október utolsó szombatján, idén október 29-én, 11 órai kezdettel rendezik meg a Poprádi-tó közelében, az Oszterva alatt található Szimbolikus temetőben a kegyeleti megemlékezést a hegyek áldozatairól. A megemlékezésre várják a hegyekben elhunytak rokonait, barátait, valamint az érdeklődő turistákat.

A Magas-Tátra áldozatainak emléktáblái a múltban többé-kevésbé a tragédia helyének közelében voltak elhelyezve. A Szimbolikus temető létesítése elsősorban Otakar Štáfl (1884-1945) cseh festőművész ötlete volt. Az 1934-ben létesített temetőt a turisták 1940-től látogathatják. Az ő ötlete volt a Magas-Tátrában addig szerteszét ta­lálható, a hegyek iránt érzett olthatatlan szeretetüknek áldozatául eső embertársaik emléktábláit egy helyre összegyűjteni. Štáfl festette a temető közepén található, a régi szepesi építkezésekre emlékeztető stílusban, 1934-ben felépített emlékká­polna oltárképét is. A kápolnában egy faragott tábla szemlélteti egy halott hegymászó lehozatalát, az alábbi felirattal: A hegyek áldozatainak.
A kápolna kupolájában lévő harangba a következő felirat van bevésve: A holtak emlékére, az élők figyelmeztetésére.
A Szimbolikus temető a TANAP Állami Erdészet felügyelete alá tartozik, az erdészet dolgozói végzik az utak, járdák, lépcsők, korlátok, kerítések karbantartását, biztosítják a kápolna és a keresztek állagmegóvását, ők gondoskodnak a temető tisztaságáról. A Szimbolikus temető Kuratóriuma hatáskörébe tartozik az is, hogy jóváhagyja a temetőben elhelyezni kívánt új emléktáblákat.
A Szimbolikus temetőben az elmúlt egy évben hét új táblát helyeztek el, rajtuk összesen nyolc névvel. Ezzel a temetőben 320 emléktáblán 456 elhunyt személy neve olvasható. Ebben az évben felújították az 1944 októberében a Hátsó-Gerlachfalvi-csúcs közelében történt katonai repülőszerencsétlenség halálos áldozatainak emléktábláját. A balesetben a repülőgép 6 fős személyzete és a fedélzetén utazó 16 katona is életét vesztette.
Forrás: Tátrai túrák, http://www.lesytanap.sk, http://korzar.sme.sk
Hirdetés
Hirdetés