Legnépszerűbb, legolcsóbb, legdrágább... Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/09/02
Hirdetés
Grand Hotel Kempinski

A közelmúltban tették közzé a Magas-Tátra Turisztikai Egyesület felmérésnek eredményét, amelyben a tátrai üdülőhelyek rangsorát próbálták meg felállítani. A felmérés szerint a turisták által leglátogatottabb hely a Tarajka, amely a Tar-pataki-völgy felett, a Kis- és a Nagy-Tarpataki-völgy nyílása közelében fekszik. A turisták körében a legérdekesebb látnivalónak a felvonóval elérhető Lomnici-csúcs bizonyult, második helyre került a Csorbai-tó felkeresése, míg a harmadik helyen a Poprádi-tó közelében található Szimbolikus temető meglátogatása áll.

Peter Chudý, az egyesület vezetője elmondta, hogy ezek az adatok abból a statisztikából származnak, amelyeket a TANAP Állami Erdészet immár több mint 20 éve vezet rendszeresen. A tátrai és tátraalji régió leglátogatottabb vonzereje közé tartozik a Liptószentmiklóson található Tatralandia termálfürdőn kívül a Kő-pataki-tóhoz vezető kabinos felvonó is, amely ideális kisgyermekes családoknak, még abban az esetben is, ha a túrázáshoz nem ideálisak az időjárási feltételek. A Kő-pataki-tónál nem csak az obszervatóriumot lehet meglátogatni, de a gyerekek az újonnan létesített „Tátrai vadon” nevű játszóparkot is használhatják.
A felmérés szerint a negyedik leglátogatottabb hely az ugyancsak felvonóval elérhető Szoliszkó menedékház, ahonnan szép a kilátás a Poprádi-medencére, a Csorbai-tóra és a Krivánra. A turisták az utóbbi években ismét csónakázhatnak a Csorbai-tavon, ezen kívül a Tarajkáról kölcsönzött hegyi robogóval gurulhatnak le Ótátrafüredre, a legkisebbek pedig Csorbatón, a síugrósánc közelében található Minatatralandiapark játékain szórakozhatnak.

A Magas-Tátrában, közelebbről a Lomnici-csúcson található Közép-Európa legmagasabban fekvő turistaszállása. 2634 méterrel a tengerszint felett a turisták megcsodálhatják az őket körülvevő táj szépségét, és emellett Szlovákia legmagasabban lévő kávézójában frissülhetnek fel. A kávézóban 30 személy kulturált pihenésére van lehetőség, de aki úgy gondolja, az akár a kilátóteraszon is elfogyaszthatja frissítőjét. A nem mindennapi kávézó 2006 júniusától működik a csúcson.

A Magas-Tátrában igen tág határok között mozognak a szálláshelyek árai. Az ótátrafüredi turista információs iroda munkatársa elmondta, hogy Ótátrafüreden pl. 9 €-ért a vendég egy standard szobát kap, ahol a közös fürdőszoba és a WC a folyosón található. A legtöbb turista 15 €/éjszaka/személy árfekvésű szállást keres. Amennyiben ezek a szobák már foglaltak, akkor hajlandóak akár 20 €-t is kifizetni. Legolcsóbbak a szállások elő- és utószezonban, amikor kevesebb turista járja a hegyi ösvényeket.
Ez az egyik véglet. A másik viszont egy éjszaka egy autó áráért. Ma már azok is találnak igényüknek megfelelő szállást a Magas-Tátrában, akik egészen mélyen a zsebükbe tudnak nyúlni. A Csorbai-tó mellett található szállodában vörös szőnyegen vagy privát lifttel lehet eljutni a legdrágább szobába, amely megtalálható a Magas-Tátrában. Alapterülete három darab háromszobás ház területével egyenlő. Az apartman egyedülálló a maga nemében, exkluzív berendezéssel, a legmagasabb szintű szolgáltatásokkal. Az ára 10.750 € egy éjszakára. Itt a vendég kényelmét szolgálja egy konferenciaterem, két nappali, két hálószoba és két fürdőszoba. Az elnöki lakosztály ára magában foglalja egy komornyik szolgálatait, aki a nap 24 órájában elérhető. A berendezési tárgyak mind méretre készült egyedi darabok. A falakat selyem tapéta borítja, a kandalló márványból készült, a csillárok muranói üvegből és kristályból, a szőnyegek új-zélandi gyapjúból kézi csomózással készültek.
Hirdetés
Hirdetés