Európa 10 legjobb nemzeti parkja között a Magas-Tátra Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/09/05
Hirdetés
Csorbai-csúcs
Az Egyesült Királyság vezető környezetvédelmi magazinja, a The Ecologist szerint a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) bekerült a 10 legjobb európai nemzeti park közé. A magazin a Tátrát csodálatos állat- és növényvilága miatt sorolta a földrész legjobb nemzeti parkjai közé. Ezzel a Magas-Tátra olyan országok világszerte ismert nemzeti parkjaival került egy szintre, mint pl. Svájc, Franciaország, Nagy-Britannia, Görögország vagy Svédország.

A környezetvédelmi magazin kedvező megítélésének számos előnye lehet a hegységre nézve. A The Ecologist szerint a Magas-Tátra egyike azon kevés helynek, ahol ha szerencsénk van, akár szabadon élő zergékkel találkozhatunk. Ezen túlmenően a nemzeti park otthont ad több mormota kolóniának, a barna medvének és számtalan madárfajnak is. A Tátra legfőbb vonzerejeként a cikk kiemeli a hegység legmagasabb csúcsát, a 2655 m magasságú Gerlachfalvi-csúcsot, a számos gyalogtúra kiindulópontjaként is számításba jövő Csorbai-tavat, valamint Szlovákia egyik jelképe, a Krivánt.
A brit magazin cikkében szállástippet is adott olvasóinak, mégpedig egy, az ökológiai követelményeket tiszteletben tartó ötcsillagos szállodát ajánlott a Csorbai-tónál. A cikk végén a szerző leírja, hogyan lehet Szlovákiát és a Magas-Tátrát Párizsból Münchenen, Bécsen és Pozsonyon át vonattal megközelíteni.
A világhírű The Ecologist magazint 1970-ben alapította Edward Goldsmith. A magazin rövidesen a környezetvédelmi mozgalmak zászlóvivőjévé vált, nem kis részben az olyan kezdeményezéseinek köszönhetően, amelyekkel az éghajlatváltozásra és a globalizáció veszélyeire próbálták meg felhívni a világ figyelmét. A magazin 2009-től csak elektronikus formában jelenik meg az alábbi címen: www.theecologist.org.
Hirdetés
Hirdetés