Turistaszámlálás a Magas-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/08/29
Hirdetés

Kilátás a Tarajkáról
Vajon hány turista jár a Tátra hegyvidéki területein egy átlagos nyári napon? Ennek megállapítása céljából a TANAP Állami Erdészet munkatársai a TANAP Igazgatóság szakembereivel együttműködve turistaszámlálást végeztek augusztus 11-én, csütörtökön. A számlálás hagyományos részét képezi a turisták nemzetiség szerinti összeírása is. A turistaszámlálás egyik célja információkat szerezni arra vonatkozóan, hogy mely turistautak élvezzenek elsőbbséget az éves felújítási tervek elkészítése során.

Az eredmény ismeretében pontosabban meg lehet határozni az adott területen működő természet- és erdőőrök létszámigényét. A TANAP Állami Erdészet igazgatóhelyettese, Marián Šturcel elmondta, hogy a turisták száma még nem érte el azt a szintet, amelyet követően korlátozásokat kellene éltbe léptetni bizonyos turistautakon. Az elmúlt 10 év során 2009-ben volt a legmagasabb az alpesi környezetbe látogató turisták száma, ekkor egy napon 21.000 látogatót számoltak össze. Akkor a legtöbben, hatezren a Tarajkán fordultak meg. Hagyományosan sok turistát vonz a Rainer kunyhó, a Zamkovszky-menedékház, a Kriván, az Elülső-Szoliszkó, a Poprádi-tó, a Kőpataki-tó, a Zöld-tó, valamint a Liptói-Tátrában az Árvai-Csendes-völgy, a Rohácsi-völgy és a Zsári-völgy. A legkevesebb turista a Csendes-völgyet és a Kapor-völgyet keresi fel.
A TANAP Állami Erdészet 1972-től végzi a turisták számlálását. Bár az alpesi környezetben történő túrázásban fontos tényező az időjárás, az elmúlt közel 40 év során a legtöbb turistát 1981-ben regisztrálták, amikor egy napon 26.250 látogatót számoltak össze.
Az augusztus 11-én végzett számlálás eredményeképpen 16.939 személyt, mintegy 100-al kevesebb turistát számoltak össze, mint az előző évben. Az igazgatóhelyettes szerint ennek oka valószínűleg a változékony, hideg időjárás lehetett. A leglátogatottabb hely ismét a Tarajka lett (több mint 3100 turista), ezután következik a Kő-pataki-tó (kb. 2800 turista), majd a Kis- és Nagy-Tarpataki-völgy torkolata (együttesen majdnem 3000 turista).
A tavalyi számokhoz képest többen voltak a Poprádi-tónál (több mint 2600 turista), a Szoliszkó menedékháznál (közel 800 turista), a Malompataki- és a Menguszfalvi-völgyben (csaknem 2000 turista), a Sziléziai háznál (több mint 600 turista), a Zöld-tavi menedékháznál (kb. 800 turista), a Hátsó-Rézaknák-völgyében (180 turista), A Rohácsi- és a Foltos-völgyben (együttesen több mint 1600 turista). A Csendes- és a Kapor-völgybe Podbanszkóról ezen a napon csak 70 turista indult el. Az előző évinél kevesebb turista járt a Krivánon (338 fő, szemben a tavalyi 402-vel), viszont jóval többen (996 személy) járt a Tengerszem-csúcson, mint az előző évben végzett számlálás napján (akkor 870 fő). A turisták nemzetiség szerinti eloszlásában első helyen végeztek a hazai, szlovák turisták, őket követték a csehek és a lengyelek, de nem volt hiány magyarokban, németekben, angolokban, oroszokban, olaszokban, franciákban és izraeliekben sem.
Hirdetés
Hirdetés