Ismét csónakázhatunk a Csorbai-tavon Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/07/01
Hirdetés
Immár a negyedik szezonját kezdte meg a Csorbai-tavon 2007-ben ismét bevezetett csónakázási idény. Június 16-án nem csak a turistautakat nyitották meg a Magas-Tátrában, hanem Csorba település polgármestere, Michal Sýkora, Poszeidón, a tengerek istene és Štrbko, a medve szimbolikusan megnyitották a 2011-es csónakázási idényt is.

Ezzel negyedik szezonját kezdte meg a 30 éves kényszerszünet után 2007-ben ismét életre hívott kikapcsolódási lehetőség a Magas-Tátra egyik legforgalmasabb, legismertebb településén. 11 fából készült csónak és egy kenu áll a látogatók rendelkezésére, és a statisztikák azt mutatják, hogy a tavon történő csónakázás egyre népszerűbb a turisták körében. Az elmúlt évben mintegy 2700 alkalommal indultak el a csónakok a tóra, eközben mintegy 8000 turistát szállítva. A csónakokat üzemeltető Tatry Mountain Resorts szóvivője elmondta, hogy reményeik szerint ez a szám ebben az évben tovább emelkedik majd. A négy éves működés során bebizonyosodott, hogy a csónakázás nincs negatív hatással a tó növény- és állatvilágára, és az üzemeltető szerződésben vállalta, hogy heti egy alkalommal megtisztítja a tavat és környékét.
Az önkormányzat az elmúlt év őszén felújította a tavat körülvevő turistaút közvilágítását, nemrégiben pedig új padokat és szemétgyűjtőket helyeztek ki. A közeljövőben tervezik a tó körüli turistaút felújítását, új útjelzések és információs táblák kihelyezését. Ezeken kívül Csorba község önkormányzata ebben az évben egy kis meglepetéssel is kedveskedik a turistáknak.
A csónakázási szezon megnyitásával párhuzamosan rendbe hozták és megközelíthetővé tették a 19. század végén létesített két kis halastavat, amelyeket annak idején Csorbató település alapítója, Szentiványi József hozott létre. A tavak környezetének rendbetételével szeretnék felhívni a látogatók figyelmét a tavak létezésére, melyek a település egy meghitt sarkában (a központi parkoló fölötti területen) a nyugodt pihenést hivatottak biztosítani. A területrendezés során rendbe hozták a tavak körüli ösvényt, pihenő padokat és egy információs táblát helyeztek ki, amelyen bemutatják a halastavak történetét.
Hirdetés
Hirdetés