Halálos zuhanás a Lengyel-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/07/10
Hirdetés
Fotó: tygodnikpodhalanski.pl
Vasárnap délután egy óra körül egy szemtanú riasztotta a Tátrai Önkéntes Mentőszolgálatot (TOPR), hogy látta, amint egy férfi lezuhant a Száraz-púp (Sucha Czuba) közelében. A helikopterrel a helyszínre érkező hegyimentők a gerinctől mintegy 60 m-rel lejjebb találták meg a szerencsétlenül járt férfit, de már csak a katowicei túrázó halálának beálltát tudták megállapítani. „A feleségével együtt túrázó 60 év körüli férfi valószínűleg egy széllökés miatt elvesztette az egyensúlyát, és több tíz méter magasból a mélybe zuhant” – mondta a TOPR helyettes vezetője.

A Száraz-púp (Sucha Czuba) a Nyugati-Tátra főgerincének a Száraz-Konrád-púp (Suchy Wierch Kondracki) és a Goryczka-halom (Goryczkowa Czuba) közötti részén található három tornyocska, melynek déli lejtői a szlovák oldalon található Csendes-völgybe (Tichá dolina), míg nagyon meredek északi lejtői a Száraz-Konrád-völgybe (Dolina Sucha Kondracka) ereszkednek le.
Annak ellenére, hogy jelenleg napos és meleg idő van a Tátrában, ami kirándulásra ösztönzi a turistákat, a magashegyi utak a korábbi nagy esőzések hatására még nedvesek és csúszósak lehetnek, a Tátra magasabban fekvő területein kisebb foltokban még megkeményedett havat is találunk. Ezeken a helyeken rendkívül nagy a kicsúszás veszélye. A hegyimentő szolgálat felhívja a figyelmet, hogy a hegyekben tervezett kirándulást mindig a jelenlegi időjárási körülményekhez kell igazítani, valamint vegyük figyelembe a túrán részt vevők képességeit és tapasztalatát. Készüljünk fel a hirtelen időjárás változásra.

Hirdetés
Hirdetés