Áremelés és jegyvásárlási nehézségek a tátrai villamoson Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/07/02
Hirdetés
Ettől a nyári szezontól kezdve mélyebben a zsebébe kell nyúlnia annak, aki a tátrai villamoson (TEŽ), vagy a Csorba és Csorbató között közlekedő fogaskerekűn szeretne utazni. Az áremeléssel együtt összhangba hozzák a villamos és a fogaskerekű díjszabását, ezután mindkét vonalon a megtett távolságtól függ a jegy ára.

„Az áremelkedés legfőbb oka az idegenforgalmi bevételek növelésének szükségessége” – mondta Pavel Kravec, a vasúttársaság illetékese. Sajnos drágábbak lesznek a turistabérletek is, bevezetik azonban a félárú menetjegyet.

Ennyit kell fizetnünk ezután a tátrai villamos és a fogaskerekű vonalain:
0 – 2 km...... 0,50 €
3 – 6 km...... 1,00 €
7 – 19 km.... 1,50 €
20 – 34 km.. 2,00 €

A turistabérletek ára az alábbiak szerint változik:
1 napos........... 4 €
3 napos........... 8 €
7 napos......... 14 €
Havi............... 16 €

Az áremelés mellett egy másik negatívum a tátrai villamossal kapcsolatban, hogy a turistákat sokszor megoldhatatlan feladat elé állítja egy olyan egyszerűnek tűnő dolog, mint a villamosjegy megvásárlása, hiszen erre csak kevés helyen van lehetőség. Sok esetben akaratunktól függetlenül is potyautassá válhatunk, főleg, ha olyan állomáson vagy megállóhelyen szállunk villamosra, ahol sem jegypénztár, sem jegyautomata nincs telepítve. A jegy nélküli utazással viszont a bírságot kockáztatjuk, melynek összeg akár 32 € is lehet. „Aki pl. a Poprádi-tó megállóhelyről túrázik a Tátrában, és oda visszatérve szeretne visszautazni pl. Ótátrafüredre, vagy Poprádra, az a Poprádi-tó megállóhelyen nem tud jegyet venni. Ilyen esetben fel kellene gyalogolnia Csorbatóra, miközben karnyújtásnyira van a villamos megállóhelyétől” – mondta el egy cseh turista.
A Tátrában sajnos kevés helyszínen lehet villamosjegyet vásárolni, csak néhány állomáson van jegypénztár vagy jegyautomata. A Poprád – Csorbató közötti több mint 29 km-es útvonalon összesen 15 megálló van, ezek közül hét állomáson működik jegypénztár, és összesen három állomáson van telepítve automata. A tátrai villamos teljes vonalán összesen négy automata működik, mégpedig Poprádon, Ótátrafüreden, Csorbatón és Tátralomnicon.
Még rosszabb a helyzet az Ótátrafüred – Tátralomnic vonalon, ahol a hat megállóhelyből csak a két végállomáson van lehetőség jegyvásárlásra.
Megoldást jelenthetnének a több napos jegyek, de ha csak néhány megállónyit szeretnénk utazni, ezek bizony túl drágák. Az egyetlen előnye, hogy nem kell jegypénztárat keresnünk, amikor utazni szeretnénk, problémát jelent viszont, hogy csak egymást követő napokon érvényesek, nem lehet válogatni a felhasználni kívánt napok között.
A jegyvásárlással kapcsolatos problémákat csak részben oldják meg a kalauzok, akik ezekben a napokban tértek vissza a tátrai villamosokra. A vasúttársaság szóvivője elmondta, hogy a kalauzoktól tudunk ugyan jegyet vásárolni, ebben az esetben viszont felárat kell fizetnünk a menetjegyért.
Hirdetés
Hirdetés