Már csak 10 hiúz él a Magas-Tátrában Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/06/22
Hirdetés
Vészharangot kongatnak a természetvédők Szlovákiában: a Magas-Tátrában élő hiúzok száma mára 10 egyedre csökkent! A hiúzállományt jelentősen megtizedelték az orvvadászok, akik értékes prémjükért vadásznak rájuk. Rajtuk kívül nagy veszélyt jelentenek erre a macskaféle ragadozóra a közúti balesetek, amelyeknek szintén több hiúz esett áldozatául. „Semmi esetre sem szeretnénk pánikot kelteni, de fel kell hívnunk a figyelmet a veszélyre, mielőtt még az utolsó tátrai hiúz elpusztulna. A hiúzokra a legnagyobb veszélyt az ember jelenti” – mondta Pavel Majko, a TANAP Igazgatóság vezetője.

Hasonló a helyzet a tátrai farkasokkal is, amelyből jelenleg kb. 30 egyed él a Tátrában, hét különböző falkában. Ahhoz, hogy megmentsék őket az utókornak, Majko szerint az erdészeknek jobban meg kell ismerniük az ő világukat. Ebben az évben több helyen fotócsapdákat állítanak fel annak érdekében, hogy feltérképezzék mozgásterüket. Az igazgatóság jelenleg azonban csak 20 fotócsapdával rendelkezik, így a farkasok és hiúzok nyomon követése céljából külföldről kell segítséget kérniük. Ezért felveszik a kapcsolatot a skandináv országok természetvédőivel, akik nagyon segítőkésznek mutatkoznak az együttműködésre. A szakemberek a mentőakció során befogott vadállatokat a már néhány medvénél is alkalmazott GPS-es nyomkövető gallérral látják el.
A hiúzok Szlovákiában egész évben kilövési tilalom alá esnek, a farkasok vadászata viszont november 1. és január 15. között engedélyezett. A hiúz a legnagyobb macskaféle Szlovákiában. Átlagosan 14 évig él, napközben rejtőzködő életmódot folytat, áldozatát lesből megközelítve közelről támad. Nappali fényben a rágcsálókat 75 m-ről, a nyulakat 300 m-ről, míg az őzbakot 500 m-ről felismeri. Kisebb testű áldozatát a fejét összeroppantva vagy leharapva, a nagyobb termetűeket pedig torkukat átharapva teszi ártalmatlanná.
Hirdetés
Hirdetés