Megnyílt az újjáépített Majláth-menedékház Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/04/18
Hirdetés

Március elején ismét megnyílt az újjáépített Majláth-menedékház a Poprádi-tó mellett, azon a helyen, ahol néhány évvel korábban még büfé üzemelt. Az újjáépített annyiban helytálló, hogy ezen a helyen már 1879-ben felépült az első menedékház. A ház újjáépítésének kezdeményezője az ismert hegymászó, Pavol Lazar volt.

A ház üzemeltetőjét, Milan Blaškot és feleségét, Katkát elcsábította a korabeli építészet, ennek köszönhetően külalakjában igyekeztek megőrizni a ház XIX. századi arculatát. Belső kialakítását tekintve azonban a mai kor követelményeinek megfelelő felszereltséggel rendelkezik. Az egész évben nyitva tartó régi-új menedékház négy szobájában 16 személy elszállásolására nyílik lehetőség. Az étterem kapacitása 50 személy, a teraszon pedig 250 személy számára elegendő ülőhely lett kialakítva. A szállásköltség reggelivel 25 €, reggeli nélkül 22 € személyenként és éjszakánként.
Telefonszám: +421 910 830 162, Ing. Katarína Blašková.
e-mail: majlathovachata@gmail.com
Az újjáépített menedékház első fotóit az alábbi oldalon tekintetők meg: Majláthová chata

Egy kis történelem…
A Poprádi-tó partján 1879-ben épült fel a fából készült, a Magyarországi Kárpát Egyesület Liptói Osztályának alelnökéről, Majláth Béláról (1831-1900) elnevezett, egy helyiségből álló Majláth-menedékház, amely 1880. július 18-án leégett. Az egyesület ennek helyettesítése céljából 1881-ben két szobából és konyhából álló szerény kőépület formájában új épületet emelt. Miután 1890-ben ez a ház is leégett, a terület tulajdonosa, Máriássy Ferenc nagybirtokos három helyiségből álló, kőből és fából készült házat építtetett, ennek építését 1892-ben fejezték be. A terület birtokjogát 1897-ben megszerző Hohenlohe herceg ezt az épületet leromboltatta, ám az ezt követő tiltakozások hatására egy földszintes faépület formájában új épületet emeltetett a helyébe. Ez a később több átépítésen és bővítésen átesett épület a nagy ebédlőn kívül 14 szobából állt, amelyekben akkoriban 35 személy részére tudtak szállást biztosítani. A menedékház kezelési jogát az I. világháború után, állami tulajdonba kerülve a KČST kapta meg, amely újabb bővítések után befogadóképességét 200 főre növelte. Ez a negyedik menedékház aztán egészen a Poprádi-tavi menedékház felépül­téig nagy forgalmat bonyolított le, majd 1961-ben a nagy mennyiségű hó súlya alatt összedőlt. Ekkor azonban már állt a jelenlegi Poprádi-tavi Hegyi Szálló, amely napjainkig is kiszolgálja a turisták tömegeit.
Hirdetés
Hirdetés