Kevesebb tűz, de növekvő tűzveszély Hír

Nagy Árpád
Nagy Árpád
2011/04/15
Hirdetés

Az elmúlt évben a Tátrai Nemzeti Park és a Pieninek Nemzeti Park területén mindössze egy alkalommal volt tűzeset. Ez április végén, Tátralomnic közelében történt, ahol egy fiatal erdő égett le. A tűz által okozott, számszerűsíthető kár 21 600 €, a környezeti kár mértéke viszont ebben az esetben sem meghatározható. A nemzeti park munkatársai és a tűzoltók időben történt beavatkozásának köszönhetően mintegy 100 000 € értékű erdőt sikerült megmenteni a lángoktól. A vizsgálatok szerint a tüzet egy száraz rőzsehalom közelében gyufával játszó gyerekek okozták.

E kedvezőnek mondható statisztikai adat ellenére a szakemberek figyelmeztetnek, hogy a tűzveszély a Tátrában évről évre egyre nő. Ennek legfőbb oka a fák kiszáradása, ami viszont a kártékony bogarak rendkívüli mértékű elterjedésének köszönhető. Ez különösen a jelzett turistautak közelében veszélyes. A nemzeti park illetékesei ebben az évben különösen kérik a Tátrába látogató turistákat, valamint az ott élőket is, hogy fokozottan ügyeljenek környezetükre, ne dobálják el az élelmiszerek gyúlékony csomagolóanyagait, ne dobjanak el égő gyufát, cigarettacsikket. Ugyanakkor arra is felhívják a figyelmet, hogy akár szándékosan, akár gondatlanul tüzet okoz valaki, az bűncselekményt követ el, amelyért teljes körű büntetőjogi felelősséggel tartozik.
A TANAP Állami Erdészet ebben az évben, a legmagasabb kockázati időszakban fokozza az ellenőrzéseket, saját alkalmazottai járőrözési tevékenységet is végeznek majd a fokozottan veszélyeztetett területeken. Egyéb intézkedésekkel is hozzá kívánnak járulni a tűzesetek megelőzéséhez, pl. tűzgátak kiépítésével, tűzoltóvíztartályok kialakításával a hegyi patakok közelében, melyből a tűzoltóautók gyorsan feltölthetik tartályaikat.
A TANAP kezelésében lévő erdőkben 2005 és 2010 között 26 alkalommal pusztított tűzvész, ezek során csaknem 450 hektárnyi erdő égett le. Az állami vagyonban ennek következtében több mint 1,12 millió € kár keletkezett. A tűzesetek leggyakoribb oka a fűbe dobott égő cigaretta, valamint szándékos gyújtogatás volt. Kiemelkedő év volt 2005, amikor 12 alkalommal pusztított erdőtűz a Tátrában. Ezek közül a legnagyobb július 30-án tombolt, amely 230 hektár erdőt érintett, itt a kárérték meghaladta a 565 ezer €-t. Ennek az emlékezetes erdőtűznek a nyomai (elüszkösödött tönkök formájában) még a következő években is láthatóak voltak Újtátrafüred és Tátraszéplak között, az útnak a Tátra felőli oldalán. A második legnagyobb tűzeset 2007 áprilisában történt a Késmárki itató közelében, itt 58 hektár erdő égett le, és a fiatal erdőállományban okozott kár értéke meghaladta az 500 ezer €-t.
Áprilisi adatok szerint az év kezdetétől már négy alkalommal kellet tűzesethez riasztani az illetékes tűzoltókat és a nemzeti park munkatársait. Ebből egy alkalommal ugyanaz a terület égett a Késmárki itató közelében, ahol az emlékezetes 2007-es tűzvész pusztított, ez alkalommal 33 hektár, a szélvihartól és a korábbi tűzesettől eltelt időben mesterségesen és természetes úton regenerálódott fiatal erdő pusztult el. A tűzveszélyt jelentősen növeli a kevés téli csapadék, a nagy mennyiségű kiszáradt fű, valamint a turistautak közelében található kiszáradt fenyőfák nagy száma.
A további három, ebben az évben keletkezett erdőtűz esetében a tűzoltók szerencsére időben közbeléptek, így ott nem keletkeztek jelentősnek mondható károk. A tűzesetek oka mind a négy esetben ugyanaz volt: a tátraalji települések közelében lángra kapott a száraz aljnövényzet.
Hirdetés
Hirdetés